Що таке гастроємності та для яких цілей вони використовуються

Є багато основних речей, які повинні бути на професійній кухні, щоб підтримувати сучасні стандарти безпеки та гігієни. Таким посудом, необхідним у кожному гастрономічному закладі, є гастроємності. Вони використовуються як у закладах харчування, так і у виробничих цехах. Завдяки цьому ви можете легко підібрати та купити гастроємності практично до будь-якого пристрою.

Такі контейнери легко мити – закруглені кути не дають залишкам їжі залишатися всередині посудини, що сприяє 100% безпеці. Ємності GN виготовлені з матеріалів, які не впливають на смак зберігаються страв і харчових інгредієнтів. Посуд також безпечний для здоров’я і при правильному використанні не виділяє шкідливих речовин.

Які розміри гастроємностей є у продажу

Для зручності та комфорту кухарів виробники ємностей створили 9 стандартизованих версій цього посуду. Таким чином, ви легко зможете підібрати контейнер до стандартів вашого обладнання, наприклад, холодильних вітрин або професійних індукційних плит.

Типові розміри контейнерів:

  • GN 1/1 – 530 × 325 мм;
  • GN 2/1 – 650 × 530 мм;
  • GN 1/2 – 325 × 265 мм;
  • GN 2/4 – 162 × 530 мм;
  • GN 2/3 – 354 × 325 мм;
  • GN 1/3 – 325 × 176 мм;
  • GN 1/4 – 265 × 163 мм;
  • GN 1/6 – 176 × 162 мм;
  • GN 1/9 – 108 × 176 мм.

Значення цифр після абревіатури «GN» не є складним. Вони є частиною найпоширенішого розміру GN 1/1 (530 мм завдовжки та 325 мм завширшки). Варто також зазначити, що GN-контейнери одного розміру можуть відрізнятися глибиною.

Який матеріал використовується для виготовлення гастроємностей

На професійній кухні гастрономічні ємності є необхідною частиною обладнання і беруть участь практично в кожному моменті приготування їжі. Вони багатозадачні, оскільки завдяки їм швидше та легше готувати. У продажу є моделі з різних матеріалів.

  • Найбільш універсальний матеріал – це нержавіюча сталь. Він характеризується високою стійкістю до пошкоджень і зовнішніх факторів. Сталеві гастрємності можна легко зберігати в холодильних шафах, морозильних камерах, а також використовувати для термічної обробки.
  • Полікарбонат – це пластик, який не змінює смак і запах їжі, що в ньому зберігається. Гастроємності з полікарбонату витримують температуру до 110°C.
  • Поліпропілен на сьогодні є найпопулярнішим матеріалом через його універсальну стійкість до багатьох зовнішніх факторів, включаючи певні кислоти, жири, олії та молоко. Як і всі інші ємності, не вбирає запахів і присмаків. Витримує температуру від -40°C до 80°C.
  • Порцеляна, безумовно, є найелегантнішим матеріалом, який використовується у виробництві ємностей. Він характеризується надзвичайно високою термостійкістю, оскільки може витримувати до 600°C. Такі контейнери без проблем укладаються. Єдине – порцелянові вироби не такі стійкі до пошкоджень, як ті, що виготовлені з пластику чи нержавіючої сталі, але вони ідеальні для готельних обігрівачів.
  • Емальована сталь відмінно підходить для різноманітної випічки. Емальовані ємності легко витримують температуру до 800°C. Крім того, вони мають антипригарне покриття, що робить процес випікання ще простішим і безпечнішим.

Універсальний посуд використовується в холодильних шафах, морозильних камерах, пароконвектоматах, нагрівачах, а також для демонстрації та транспортування страв.