Самогоноваріння та види самогону

Самогон – це алкоголь, виготовлений і вигнаний в домашніх умовах, який значно смачніший, м’якший і ароматніший за свого магазинного брата.

 Багато хто в Україні робить алкогольні напої вдома і це досить поширене явище. Якщо ви в пошуках якісного самогонного апарату то вам однозначно потрібно зайти на budmo-mdd.com.ua. У них ви можете купити домашні самогонні апарати та все для самогоноваріння.

Самогон – це напій на спиртовій основі. Видів самогону існує безліч. До них відноситься горілка, віскі, кальвадос, коньяк, урюківка, сливовиця, лимончелла, бренді та інші. Самогон виготовляється з брагіразного типу і виганяється або на самогонному апараті, або на колоні ректифікації.

Брага це рідина, з високим вмістом цукру та дріжджів. Щоб отримати з браги самогон, потрібно дочекатися, поки бактерії дріжджів з’їдять цукри виділять спирт. Цей процес називається бродіння. Бродіння триває в середньому від 2 до 4 діб. Під час бродіння брага вирує і шипить, тому що дріжжири складають, так скажімо, цукор на спирт і вуглекислий газ. Процес бродіння закінчується тоді, коли брага перестає вирувати. Це означає, дріжджі з’їли весь цукор і виділили весь спирт, який тільки можливо. Після цього брагузаливають дистилятор, або колону.

Принцип дистилятора полягає в тому, що спирт випаровується швидше за воду, а дистилятор ставлять на вогонь. Відповідно спирт википає, а вода і так званий “макуха” залишається. Головне не пропустити момент, коли почне википати і вода.

Ви запитаєте: як зберегти спирт, що википає? Все просто! На трубці дистилятора, яка служить для того, щоб направляти пари спирту, є область, яка завдяки холодній воді охолоджується постійно, і конденсує спирт. Таким чином, здистилятора виходить уже не пара, а спирт у рідкому стані. Але зі спиртом теж є свої проблеми. Спирт ділиться так звані голови, сам спирт, ихвости. Першими випаровуються голови. Це ацетон, який не придатний для вживання. Його застосовують для зняття різного роду лаків з будь-якої поверхні. А хвости випаровуються в останню чергу, після них йде вже вода. Хвости – це альдегіди. Їм немає взагалі застосування. Краще їх просто вилити. Головне не прогаяти той момент, коли починає випаровуватися спирт, і коли закінчує, і зібрати його.

Спирт може бути з різними запахами, все залежить, з чого була зроблена брага.

Найпоширеніші види браг – це виноградна і сливова. Справа в тому, що виноград і слива – фрукт і ягода, які містять найбільше природних дріжджів. І до браги з них дріжджі додавати не потрібно, який цукор. З винограду виходить коньячний спирт. Щоб вийшов з негоконьяк, потрібні сухі дубові тріски, їх треба додати в коньячний спирт із водою, і дати настоятися коньяку. Тоді коньяк набуває нам звичного коричнево-оранжевого кольору і різкого запаху. А зі сливового вина виходить, як не дивно, сливовий спирт. Він розбавляється водою і виходить сливовиця.

Щодо ректифікаційної колони, це теж, по суті, дистилятор, але набагато складніше. Колона виганяє вже чистий спирт, без запаху. З такого спирту якраз роблять горілку. Так само горілку роблять із хлібної браги, насправді, просто переганяючи квас.

Взагалі будь-який самогон роблять із вина, з різних фруктів, але не лише фруктів. Мабуть, найунікальніший самогон вариться із карамелі. Для цього приготування потрібно зробити карамельну брагу. Карамельна брага – це карамель, розчинена у воді і засипана дріжджами. Бродіння відбувається, так само як і з брагою для звичайної горілки (з цукру та дріжджів). Самогон з карамелі називається “карамелька”. Він має карамельний смак солодкий смак.

І насамкінець, трохи порад із самогоноваріння.

По-перше, самогон може вийти каламутний, для його освітлення знадобиться біла глина, її можна купити в зоомагазині.

По-друге, переганяйте самогон з вина на дистиляторі, а просто спирт на колоні ректифікації.

І по-третє, ставте брагу блукати під гідрозатвор. Гідрозатвор – це процес, коли при бродінні весь вуглекислий газ надходить не на повітря, а у воду. Це потрібно для того, щоб у бочці збрагою не було жодного газу, крім вуглекислого. Щоб зробити гідрозатвор, просто проведіть трубку з бочки в баночку з водою.