Як вибрати генератор для заміського будинку?

Від перебоїв з електрикою не застраховано ні міських жителів, ні дачних селищ. Однак в останньому випадку відключення відбуваються набагато частіше, нерідко доводиться довго чекати на ремонт.

Щоб не відчувати незручностей у цей період і не допустити неприємностей у вигляді розморожених холодильників влітку або промерзлих труб взимку, багато домовласників купують генератори електроенергії. Сьогодні виробники пропонують багато моделей будь-якого діапазону потужності, що працюють на різному паливі: дизель, бензин, газ. Такий вибір якісних електрогенераторів ви можете знайти на сайті Альцест (https://e-altsest.com/ua/elektrogeneratory/).

Малопотужні генератори забезпечені тільки ручним стартером-тросом, а більш продуктивні на додаток до нього обладнані електростартером. Якщо електрика пропадає часто, то зручно використовувати систему АВР, яка не тільки сама автоматично включає електростанцію за відсутності напруги в мережі та вимикає при поновленні подачі, але й здійснює контроль за станом заряду акумулятора. Є найсучасніші варіанти управління – на пульті ДУ.

В автовключенні є сенс, якщо будинок призначений для постійного проживання, у ньому є споживачі, які потребують безперебійного живлення.

У інтернет-магазині Альцест (https://e-altsest.com/ua/elektrogeneratory/) представлені моделі провідних виробників, які працюють від різних видів палива із широким діапазоном потужностей. Зручний фільтр допоможе відібрати генератори, що відповідають заданим характеристикам.

Газові генератори

Газова електростанція може працювати на магістральному чи балонному газі. Це недорогий та екологічний вид палива. У вихлопі немає токсичних сполук, сажі. Однак істотне зниження собівартості електроенергії, що виробляється, буде помітно тільки при підключенні до магістральної труби.

Крім економії, у таких генераторів є ще кілька переваг:

  • відносно невелика вага;
  • довгий термін служби двигуна через відсутність продуктів відпрацювання палива, а також масляний шар не змивається з деталей;
  • стабільність системи запалення;
  • низький рівень шуму.

До недоліків відносяться:

  • важкий запуск у мороз, якщо агрегат стоїть на вулиці. Якщо температура нижче мінус 8-10 ° С, то шансів завести його без підігріву немає;
  • підвищені вимоги до безпеки при зберіганні газових балонів, підключенні та експлуатації генератора;
  • необхідність оформлення дозволу від місцевої газової служби на приєднання додаткового споживача до магістралі.

Багато моделей газових генераторів випускаються в спеціальному кожусі, що забезпечує шумозаглушення, обігрів та вентиляцію, тому проблему запуску в морози можна вирішити покупкою агрегату з корпусом. Слід врахувати, що ціна на таку електростанцію буде суттєво вищою.

Придбання газового генератора як резервного джерела є доцільним та економічно виправданим, якщо будинок підключений до магістралі. Пройшовши всі етапи підготовки технічної документації та погоджень із газовою службою, уклавши договір на обслуговування зі спеціалізованою організацією, можна безперешкодно використовувати такий апарат для безперебійного енергозабезпечення великого котеджу протягом тривалого часу.

Бензинові генератори

Бензогенератори зазвичай працюють на паливі марки АІ-92. Основною перевагою електростанцій даного типу є можливість запуску в морози за умови використання відповідного за температурним режимом олії. Бензинові генератори відрізняються невисокою вартістю, компактними габаритами.

З недоліків слід зазначити обмеження за часом безперервної роботи, висока витрата палива. Інверторний генератор економічніший, видає якісний струм, але дорожче за вартістю.

Бензин при тривалому зберіганні поступово втрачає свої властивості, тому електростанція, що довго простоює, на старому паливі може і не завестися.

Якщо відключення електроенергії не надто тривалі, бензиновий генератор – оптимальний варіант для заміського будинку. Не потрібні погодження для підключення (а це додаткові витрати), завжди можна долити палива з автомобільного бака. Щодо догляду, то достатньо перевіряти рівень олії, інші роботи виконуються за графіком.

Дизельні генератори

Дизельну електростанцію як резервне джерело електропостачання для невеликого заміського будинку вибирати недоцільно з кількох причин:

  • дуже високий рівень шуму через важкий циліндр двигуна (це необхідно для забезпечення достатнього тиску);
  • вартість значно вища, ніж у бензинових;
  • у холодному приміщенні взимку не заведеться без додаткового підігріву холодоагенту та палива.

Є у дизельного генератора свої переваги:

  • тривалий ресурс безперебійної роботи;
  • недороге паливо, немає особливих вимог щодо його зберігання та транспортування;
  • низький рівень вибухонебезпечності.

За наявності якісного шумоподавлюючого кожуха дизельний генератор цілком підійде для тривалого електропостачання великого будинку, оскільки відрізняється високим рівнем надійності.