Як можна зробити вигрібну яму своїми руками та чи потрібні послуги асенізатора


Очищення вигрібних ям – процес обов’язковий, регулярний та витратний.

Але на щастя є спеціальні компанії які допоможуть вам справитися з цією малоприємною задачею компанія МедТехСервіс.

Для відкачування нечистот, що заповнили вигрібну яму на ділянці, вдаються до послуги асенізатора, і у цьому вам допоможуть професіонали з компанії МедТехСервіс. Вони приїдуть за вказаною вами адресою на спеціальній машині. Також повний перелік послуги асенізатора ви можете переглянути за посиланням https://mtsewer.com.ua/uk/services/mts-poslugi-asenizatora/

Щоб зменшити витрати на послуги пилососа застосовують спеціальні засоби (біопрепарати) для вигрібних ям – анаеробні та аеробні бактерії, хімічні засоби у вигляді розчинів, порошків, таблеток. Бактерії розкладають нечистоти. Залежно від ступеня очищення освітлену воду можна використовувати для поливу, технічних потреб.

Перш ніж купити засіб для вигрібної ями, поцікавтеся у продавця, чи активність препарату не знижує наявність у стоках побутової хімії (миючих рідин і пральних порошків). Вибирайте засоби, які реально будуть працювати з урахуванням усіх компонентів, що забруднюють.

У разі застосування бактерій, що розкладають, вивозити неперероблений осад, що накопичується на дні, доведеться набагато рідше – приблизно 1 раз на рік (залежно від обсягу стоків).

Як зробити вигрібну яму для автономного будинку своїми руками

Якщо Ви все ж таки з якихось причин вирішили влаштувати на своїй ділянці вивізну каналізацію, то розгляньте всі можливі варіанти та виберіть оптимальний з урахуванням закупівлі та доставки матеріалів, тривалості та трудомісткості виконання робіт. Пам’ятайте, що герметична зливна яма глибиною більше 3 м скрутна для відкачування нечистот асенізаторською машиною.

Вигрібна яма з цегли

Влаштування вигрібної ями (зливного каналізаційного колодязя) з цегли

Такий тип накопичувальної споруди локальної системи каналізації є трудомістким. Як кладочний матеріал застосовують червону керамічну цеглу (про її розміри і властивості читайте тут).

Для облаштування вигрібного цегляного каналізаційного колодязя потрібно виконати такі роботи:

  • Викопати яму (краще під час виконання інших земляних робіт на дачній ділянці, щоб не викликати спецтехніку двічі). Розміри земляної споруди в плані повинні бути більшими за передбачуваний колодязь (для зручності виконання кладки).
  • Влаштувати монолітну або збірну залізобетонну основу з ухилом у бік люка для створення умов якісного відкачування стоків.
  • Викласти стінки колодязя (для надійності товщину кладки прийняти у 2 цеглини (250 мм)). Форма споруди у плані може бути прямокутною чи круглою. Під час кладки підвести зливальну каналізаційну трубу.
  • Гідроізолювати цегляні стіни. Як гідроізоляція застосовують штукатурний розчин, бітум (всередині), глину (зовні). Відсутність захисного шару призведе до швидкого руйнування цегли, порушення герметичності колодязя, попадання нечистот у ґрунт.
  • Пристрій перекриття з отвором для кришки люка (щоб забезпечити доступ для очищення) та вентиляційної труби Ø 100 мм, що виводиться вище поверхні землі на 0,7 м (щоб трубу не занесло снігом у зимовий період). Через вентиляцію буде видалятися газ – метан. Накопичення його у вигрібній ямі може призвести до вибуху.
  • На трубу вентиляції встановлюють ковпак, щоб запобігти попаданню чистих дощових вод у каналізацію. Інакше під час дощів зливна яма швидко наповниться атмосферними опадами, які власними силами не вимагають очищення. Але, змішавшись із побутовими стоками, забруднюються і не зможуть бути скинуті на присадибній ділянці. Таким чином, Ви платитимете гроші за вивезення дощової води.

Гідроізоляція, встановлення плити перекриття з люком, вентиляційної труби є обов’язковим для будь-якого типу саморобної вигрібної ями.

Герметична вигрібна яма із залізобетонних кілець

Влаштування вигрібної ями (зливного каналізаційного колодязя) із залізобетонних (жб) кілець

Для доставки та встановлення армованих бетонних кілець та каналізаційних люків знадобиться спецтехніка. Як і інші види стінок, каналізаційні ж/б кільця встановлюють на міцну ухилу основу з армованого монолітного бетону або на заводські плити.

Захищають залізобетон від агресивного впливу побутової стічної рідини усередині та ґрунтових вод зовні нанесенням обмазувальної гідроізоляції – бітуму.

Монолітна з/б колодязь

Монолітна залізобетонна (жб) криниця для вигрібної каналізації приватного будинку

Від попереднього варіанта відрізняється більш тривалим та трудомістким процесом зведення: потрібно правильно виставити дерев’яну опалубку, встановити арматуру, приготувати та залити бетонну суміш, почекати технологічну перерву для набору бетоном міцності, розпалубити.

Застосовувати такий спосіб пристрою вигрібного колодязя варто у разі неможливості використовувати збірні, виготовлені в заводських умовах залізобетонні колодязні кільця.

Пластикові накопичувальні ємності для каналізації (єврокуби)

Герметичні пластикові накопичувальні ємності (єврокуби) для автономної каналізації приватного заміського будинку

Купити та встановити пластикову ємність для накопичення побутових стоків автономної системи каналізації – простий та надійний спосіб пристрою вивізного водовідведення.

Однак перед покупкою уточніть у продавця здатність пластикового накопичувача витримувати тиск ґрунту. Якщо виробник не гарантує міцність, обов’язково варто захистити ємність монолітними стінками. Але найчастіше незмінність конструкції єврокуба забезпечують ребра жорсткості.

Переваги такого способу:

  • Встановлення накопичувальної ємності не потребує особливих навичок (на відміну від цегляної кладки).
  • Не потрібна гідроізоляція.
  • Герметичність.
  • Швидкість монтажу.
  • Дешева каналізація з покришок
  • Влаштування каналізаційної вигрібної ями з автомобільних покришок на дачі

Каналізація в приватному будинку або на дачі з автомобільних шин своїми руками робиться просто і не вимагає серйозних капіталовкладень. Але за рахунок рельєфності внутрішньої поверхні таку криницю важче чистити.

Роботи з облаштування вигрібної ями з покришок:

  • Викопати яму і підготувати залізобетонну основу майбутньої криниці (як для цегляної).
  • Підготувати покришки: зрізати внутрішні стінки, зробити отвори для вхідної труби і в місцях з’єднання кілець один з одним.
  • Встановити та скріпити між собою кільця.
  • Підвести каналізаційну трубу.
  • Герметизувати стики.
  • Встановити дерев’яне чи пластикове перекриття, вентиляцію.
  • Народні умільці пропонують варіанти дерев’яних вигрібних ям або відкрите дно нескінченної криниці, коли побутові стоки без очищення потрапляють у ґрунт. Перший випадок – недовговічний, другий – незаконний та шкідливий для екології та власного здоров’я.

Резюмуючи все вищесказане, відзначимо, що варіантів влаштування вигрібної ями багато, але всі вони насправді набагато дорожчі за застосування септиків, які, до речі, прослужать втричі довше вигрібної криниці. Як кажуть, робіть правильні висновки, думайте наперед і не женіться за хибною економією.