Купівля авто: на що варто звернути увагу

Купівля автомобіля – це одна з найбільших покупок, яку людина робить у своєму житті. І ця покупка завжди дуже бажана та хвилююча. Тому при ухваленні фінансових рішень, що стосуються купівлі автомобіля, важливо тримати свої емоції під контролем та підійти до справи з усією відповідальністю.

Ось кілька фінансових питань, відповіді на які вам треба враховувати при ухваленні рішення про покупку автомобіля. Що я можу собі дозволити? Найчастіше люди думають, що автомобіль – це їхній актив. Але насправді активом автомобіль буде тільки в тому випадку, якщо ви використовуватимете його, наприклад, як таксі або для доставки товару, і при цьому доходи перевищуватимуть витрати. Тобто, якщо авто приноситиме вам прибуток.

Звичайно ж, найкраще – це коли вся потрібна на покупку авто сума грошей у вас є на руках. Але, як правило, покупка машини – недешеве задоволення. Що робити, якщо грошей не вистачає? Якщо ви плануєте скористатися позиковими коштами, то треба враховувати ще низку важливих факторів, адже до ваших витрат додадуться ще витрати на обслуговування боргу. Найчастіше, якщо коштів для покупки власного авто не вистачає ви можете спробувати свої сили та зіграти в лотерею Євромільйон .

Якщо ж ви збираєтеся використовувати автомобіль для власних потреб, то машина буде вашим пасивом, тому що, крім того, що машина не приносить вам грошей, вона вимагає постійних додаткових витрат на утримання. Тому головне завдання на першому етапі при покупці автомобіля – вирішити, яку суму ви можете собі дозволити, та дотримуватись цієї планки. Порахуйте всі витрати на володіння та експлуатацію автомобіля. Крім вартості самого автомобіля, регулярні витрати також включають технічне обслуговування, дорожні збори, страховку, паливо, ремонт та ін.

Завітайте на форуми, на яких власники машин марки, що цікавить вас, розповідають про свої автомобілі. Подумайте, чи всі ці витрати потягне ваш гаманець. Якщо ви мрієте про купівлю нового автомобіля із салону, то тут треба чітко усвідомлювати той факт, що новий автомобіль, як тільки виїжджає із салону, втрачає в ціні як мінімум 10%, а через рік використання ще 20% (різні моделі авто дешевшають по- різному). У будь-якому випадку, якщо ж ви, зваживши все за і проти, обов’язково хочете бути щасливим власником абсолютно новенького авто, то розумно буде почекати чергову акцію, яку автосалони зазвичай проводять щороку. Якщо ж ви збираєтеся купити машину, радимо перевірити її на СТО.

Нехай навіть ці послуги і треба сплатити, але ви заощадите більше, ніж у разі виявлення згодом прихованих дефектів, усунення яких коштуватиме дуже дорого. Крім того, при купівлі уживаної машини можна і потрібно торгуватися, а для цього потрібно ретельно оглядати автомобіль та ставити питання про його стан.