Як вибрати телевізор а не помилитись : поради

Як вибрати телевізор в 2021 році? Планшети, ноутбуки і ПК сильно прорідили ТВ-аудиторію, але телевізори не здаються. Сучасні фільми і серіали зручніше і приємніше дивитися на пристроях з великою діагоналлю. Ми розглянемо всі ключові параметри, які варто враховувати при купівлі телевізора.

Діагональ і розширення екрану


Сучасні телевізори йдуть з діагоналлю від 20 до 98 дюймів. Складно давати поради про те, якого розміру пристрій потрібно купити на кухню, в спальню або вітальню. Вибір діагоналі безпосередньо залежить від відстані, на якому збираються дивитися телевізор, і фінансових можливостей покупця.

В одній зв’язці з діагоналлю йде розширення екрану.Чим вище розширення, тим менший розмір пікселя і тим більш деталізованою буде картинка, а, отже, буде менше відстань, на якому ми отримаємо якісне зображення без зернистості.

Наприклад, для телевізора 42 дюйма ця дистанція становить близько 2 м, а для 4К цього ж розміру – близько 1 м. Однак це не означає, що телевізор з високою роздільною здатністю потрібно дивитися в упор. З медичної точки зору дистанція від телевізора до людини повинна бути не менше трьох діагоналей панелі.

Типи матриць. Переваги та недоліки OLED


На сьогоднішній день існують два типи матриць: LCD (рідкокристалічні) і OLED. Перші часто називають LCD / LED або просто LED, так як інших видів підсвічування у них вже не залишилося. LED-телевізори сьогодні є лідерами за розміром і розширенню.

Технологія OLED (organic light-emitting diode) – головний прорив в телевізорах останніх років.

Перевагою OLED є глибокий чорний колір, відсутність засвітів, великі кути огляду, тонкий корпус. Зображення формує шар органічних світлодіодів що знаходиться між двома провідниками . Кожен піксель випромінює світло і може включатися і вимикатися індивідуально. При цьому палаючий піксель може бути сусідом з повністю виключеним чорним. За рахунок цього досягається так звана нескінченна контрастність. Необхідності в додатковому підсвічуванні немає.

Кілька порад наостанок
Якщо допитливий покупець хоче знати, яка матриця (IPS або VA) встановлена ​​в телевізорі, інформацію на сайті виробника він швидше за все не знайде. У цьому випадку допоможуть спеціальні сайти. Вони ж підкажуть глибину кольору (бітність) матриці.

Затримка введення (input lag) має значення тільки при купівлі телевізора для ігор на консолі або ПК. Затримка не страшна при перегляді фільмів. Геймерам ж краще шукати моделі з input lag менше 40 мс. Це показник також не афішується, тому знову звертаємося до сторонніх джерел.

Якщо телевізор купується для перегляду фільмів, слід уважно вивчити список відтворюваних їм файлів і форматів. Найчастіші – H.265, H.264, MKV і HEVC.

Для бездротової трансляції фільмів скористайтеся технологією DLNA. Джерелом може бути мережеве сховище, домашній ПК або ноутбук. Набирає популярності функція screen mirroring, яка безпосередньо відображає контент з екрану смартфона або планшета на ТБ.

Зазначений в характеристиках розмір VESA (наприклад, 100 x 100 мм) і маса телевізора – це все, що необхідно знати для покупки кронштейна. Для тих же, хто хоче досконально вивчити можливості кріплення, є окремий блог. І навіть не один.

При купівлі телевізора онлайн варто попередньо подивитися на нього вживу. У багатьох виробників приготовлені демонстраційні ролики, які по максимуму розкривають можливості моделі і в той же час приховують недоліки. В ідеалі взяти з собою флешку з улюбленим фільмом відповідної якості.