Як вибрати кондиціонер: види і основні функції

Кілька практичних порад по підбору та встановлення кондиціонерів для створення оптимального клімату.

Види кондиціонерів


Перед покупкою варто визначитися, який кондиціонер і де ви хочете встановити. Виробники пропонують:

  • настінні системи
  • касетні стельові кондиціонери
  • невеликі мобільні моделі

Враховуйте, що чим більша площа приміщення, тим потужніший потрібен кондиціонер. В описі моделі вказують, на яку площу вона розрахована; обов’язково читайте інструкцію і консультуйтеся з продавцем з приводу конкретного товару. Крім вільного простору, важливо, на яку сторону світла виходять вікна. Так, в квартирі зі східними та південними вікнами знадобиться кондиціонер могутніше, ніж для приміщень з вікнами на північ.

Настінні системи кондиціонування


Кондиціонери з установкою в верхній частині стіни підходять для більшості житлових кімнат і кабінетів. Вони практично безшумні, в них є функція фільтрації повітря і охолодження великих просторів. Головний недолік настінних спліт-систем – нерівномірне зміна температури. Їх часто використовують в офісах, і співробітникам відомо, що місце під кондиціонером збільшує ризик застуди, а надто сильний потік повітря може продути спину. Їх можна встановити вдома на стіні, але ні в якому разі не над ліжком або диваном, де ви проводите багато часу, хоча велика спокуса спати під прохолодним потоком повітря. Установка спліт-системи може обійтися не дешевше, ніж сам кондиціонер, але краще довірити її професіоналам, не намагаючись заощадити на їх роботі.

Касетні кондиціонери


Система відрізняється складним монтажем в підвісну стелю. Касетний кондиціонер можна встановити в великих кімнатах площею від 50 кв. м. Він допоможе швидко і рівномірно охолодити простір в квартирі або заміському будинку. Повітря в системі проходить за чотирма напрямками, що дозволяє за кілька секунд підвищити або знизити температуру. Навряд ви знайдете касетні кондиціонери в магазинах побутової техніки, зазвичай їх продають спеціалізовані компанії, які також пропонують установку.

Невеликі мобільні моделі


Відразу уточнимо, що мова – про системи кондиціонування, а не очисники повітря і портативних вентиляторах. Останні можна купити значно дешевше, але і функціонал у них помітно менше. Мобільні кондиціонери вибирають для квартир, в яких з різних причин ніде або не можна встановити спліт-систему. Вони видають багато шуму, займають місце на підлозі і при цьому володіють обмеженою потужністю. Мобільний кондиціонер можна встановити самостійно без допомоги фахівців: для цього через вікно або інший отвір виводять воздуховодной шланг довжиною не більше півтора метрів і шириною мінімум десять сантиметрів.


COVID-19 і система кондиціонування

Карантин в різних країнах пом’якшили, люди поступово заповнюють громадський транспорт, офіси, кафе, магазини і спортзали.

Погода стала тепліше, що змушує задуматися: а чи можна включати кондиціонери в літню спеку, якщо навколо пандемія коронавируса?

Чи не підвищують вони ризик заразитися?

Якщо коротко, то так – кондиціонери, на думку вчених, можуть сприяти поширенню коронавируса. Але вони не можуть бути його джерелом. Тому важливо враховувати, де і як їх використовують.

Наукових робіт на цю тему, як з’ясовується, поки дуже мало, і їх результати не можна вважати репрезентативними.

Вперше про роль кондиціонерів в поширенні коронавируса заговорили після дослідження китайських фахівців, які вивчили схему зараження в ресторані в Ухані.

Вчені з’ясували, що дев’ять осіб підхопили коронавірус, коли сиділи за столиками поруч з кондиціонером.

Вірус, за словами вчених, поширила одна з відвідувачок, яка сама практично не мала симптомів COVID-19. Вона сиділа навпроти кондиціонера. Пізніше у дев’яти чоловік, що сиділи за сусідніми столиками і безпосередньо не контактували з жінкою, тест виявився також позитивним.

Але не треба забувати, що вибірка цього дослідження була дуже мала, а умови далекі від лабораторних. Тому багато в науковому світі сумніваються в його репрезентативності, і обгрунтовано.

Тему китайського дослідження підхопив популярний український лікар Комаровський.

У своєму відеоблозі він процитував результати і зробив невтішний висновок: “Якщо вірус, який ми видихаємо, потрапляє в штучно створений клімат-контролем повітряний потік, то все вже дуже серйозно”.

Крім цього, багато хто пам’ятає круїзний лайнер “Даймонд Принцес”, де з трьох тисяч чоловік на борту захворіло понад 700, і чимала частина з них – вже після введення карантину на судні. Медики припускають, що не останню роль тут зіграла система кондиціонування лайнера.