Гарячокатаний листовий прокат – класифікація

Листова сталь або лист сталевий представляє собою продукт металопрокату який використовується як готовий продукт металургії, так і як сировину для виробництва інших видів прокату, наприклад смуг або стрічок. Лист буває різних видів, проводиться як методом гарячого, так і холодного прокату.

Листи металу, виготовлені способом гарячої прокатки, інакше звані листовим прокатом – найбільш поширений і затребуваний в промисловості вид металопрокату. Продаж металопрокату у вигляді таких листів популярна тому, що це найбільш економічний вид металопродукції. Він застосовується і в будівництві для виготовлення металоконструкцій, і в машинобудуванні, і в виготовленні побутової техніки. Спеціальні технології виготовлення металевих листів дозволяють виробляти міцні та довговічні при експлуатації якісні вироби.

За нормованих характеристикам виділяються п’ять груп листів, а за якістю обробки поверхні – чотири групи. До першої групи входять листи оцінковочние особливо високої обробки, в другу – листи високої обробки, в третю – підвищеної обробки, а до четвертої групи належать листи звичайної обробки.

За здатністю до витяжки листи діляться на листи з глибокої і нормальної здатністю до витяжки. Існує також ГОСТ 1577-93 що визначає параметри для гарячекатаних і холоднокатаних листів.