Пролежні: що робити, як попередити та чи можливо їх лікувати

Пролежні: що робити, як попередити та чи можливо їх лікувати

Поняття із яким зустрічаються сім`ї, у яких один із близьких перебуває у край важкому стані та змушений амбулаторно, в домашніх умовах, зберігати лежачий режим. Воно також знайоме медичним працівникам, що здійснюють догляд за важкохворими пацієнтами у стаціонарних, реанімаційних, відділеннях інтенсивної терапії.

Що ж таке пролежень та які першопричини його виникнення на тілі людини

Пролежень – це один із станів шкіри, який виникає під дією 3-х ключових факторів: надмірного тиску, тертя та мацерації. Пропоную більш детальніше зупинитися на кожному із них, щоб дослідити та власне зрозуміти природу походження цього явища.

Тиск відіграє ключову роль у цьому процесі, адже під вагою власних кісток, що щільно прилягають до м`яких тканин людини, виникає так звана місцева ішемія. Кисень у потрібному об`ємі не насичує клітини шкіри і вони поступово починають відмирати. Якщо ж тиск є постійним на одну і ту ж ділянку шкіри, а у разі, якщо пацієнт повністю втратив мобільність, він не здатний змінювати положення тіла і протягом багатьох годин, або ж днів перебуває у одному і тому ж положенні, у шкірному покриві виникає запальний процес, що згодом перетворюється у так званий «пролежень». Щоб зменшити це надмірне навантаження на шкіру лікарі рекомендують придбати протипролежневі вироби.

Тертя – це ще один небажаний фактор, який неодмінно присутній при тривалому перебуванні у положенні лежачи. На превеликий жаль, практично неможливо уникнути натирання і без того ослабленого та надто чутливого шару епідермісу. Саме під його впливом відбувається стрімкий та невпинний розвиток пролежнів.

І на завершення, біологічні рідини, такі, як піт, сеча та виділення із ран пацієнта, що, власне, стають причинами мацерації. Цей процес супроводжується намоканням, пом`якшенням та інфікуванням шкіри. В результаті чого на її поверхні утворюються подразнення, висип, рани та навіть виразки.

Іншими причинами появи пролежнів варто вважати:

  • Неналежний або ж недостатній догляд за поверхнею шкіри важкохворого пацієнта;
  • Неправильно складений раціон, у результаті чого у хворого виникає дефіцит у білках чи електролітах, інших складниках крові. Важливо, щоб пацієнт не страждав від недоїдання, проте надмірного споживання їжі і збільшення маси також не потрібно допускати;
  • Причинами утворення пролежнів можуть стати вже наявні у пацієнта захворювання такі, як цукровий діабет та атеросклероз;
  • Невчасна заміна гігієнічних засобів для догляду за пацієнтом – підгузників, пеленок тощо;
  • Неналежний температурний фон у приміщенні, в якому перебуває пацієнт. Надто висока температура у кімнаті чи палаті провокує рясне потовиділення, а відповідно призводить до мацерації.
  • Постіль та натільна білизна, що виготовлені із штучних, синтетичних матеріалів можуть призвести до утворення попрілостей, подразнень на шкірі. Також особливу увагу необхідно приділяти швам, вони повинні бути відсутні або ж зовнішні;
  • Доглядач повинен слідкувати, аби на поверхні простирадла не було крихт від їжі, випинань, які могли б травмувати пацієнта.

Найрозповсюдженіші місця дислокації пролежнів на тілі

Частіше за все пролежні виникають у місцях, що найбільш дотичні до поверхні ліжка/матрацу, на якому лежить пацієнт. З досвіду медичного персоналу, у першу чергу потрібно захищати п`яти, потилицю, ділянку куприку, сідниць, плечі, лікті, «кісточки» та область тазу.

Для цього найкращим чином підійдуть спеціальні вироби медичного призначення, що виступають протектором та так званим «захисним бар`єром» між шкірою та поверхнею ложа:

1) Підкладний гумовий круг. Це найбільш бюджетний варіант «протипролежневого медичного обладнання». Ціна такого пристосування коливається у межах 150-300 гривень. Його можна придбати навіть у аптеці. Він має вигляд звичайної автомобільної камери, виготовлений із спеціальної гіпоалергенної гуми. Найкраще підійде для підкладання під поясницю або кінцівки.

2) Протипролежнева подушка – секційне пристосування, яке ззовні вкрите бавовняною тканиною, а всередині містить дрібнодисперсний наповнювач. Зазвичай гранули, або ж натуральні аналоги – гречку, рис чи іншу крупу. Такий вид пристосування часто виготовляють вдома, самостійно. У продажі вони бувають двох видів: просто прямокутні/квадратні або ж спеціалізовані ректальні, тобто із круглим вирізом посередині.

3) Найпрогресивніший вид – протипролежневий матрац або, як його ще називають, протипролежнева система https://fmf.com.ua/pidkladni-kruhy-protyprolezhnevi-matrasy-ta-podushky . Його унікальність полягає у тому, що цей виріб захищає все тіло повністю. Щільне ячеїсте або ж секційне полотно із потужним компресором, який перекачує повітря всередині виробу здійснюють м`яку мікромасажну дію на шкіру, тим самим попереджуючи утворення пролежнів. Вартість такого пристосування стартує від 1000 грн, проте він вкрай потрібний для пацієнтів, для яких постільний режим буде тривалим, або ж необмеженим. Доведено, що це найефективніший спосіб профілактики та лікування пролежнів у пацієнтів із вимушеним дотриманням горизонтального положення. Особливо це стосується людей старшого віку, у яких в результаті вікових змін організму, процес регенерації шкіри надто повільний або ж порушений.