Дорослі і дитячі гітари – у чому відмінність

Музичні інструменти бувають професійні і учбові. До останніх, безперечно, належать дитячі гітари – https://muzline.ua/uk/dytyachi-hitary/ зменшені моделі класичних та електрогітар. Чи є вони повноцінними і чим відрізняються від повнорозмірних дорослих – у професійних колах точаться суперечки. Разом з експертом інтернет-магазину Музлайн у нашій статті спробуємо розібратися у цьому питанні.

Більше – менше – більше

Основне – філософське – призначення будь якого музичного інструменту – продукувати музичний звук і музику у широкому розумінні. Виходячи з цього постулату музичним інструментом може бути буквально будь що, бо зрештою, людина сама вирішує, чи є музикою те що вона грає або чує. На цьому дискусію про дитячі гітари та їхню музикальність можна було б і припинити, але все, як завжди, трохи складніше.

В класичній, себто академічній, музичній традиції однією з найважливіших речей була, є і існуватиме у майбутньому наслідуваність традиції. А традиція вимагає дотримання еталону звучання, технічної віртуозності, виконавської вправності. А з цим у дитячих гітар є певні проблеми – вони розроблялися як засіб навчання, як інструмент відточування первинних навичок, як простір для експериментів і дитячої гри в музику. Власне, багаторічна педагогічна практика тисяч людей показує, що з першої своєї гітари юний музикант виростає досить швидко і рано чи пізно приходить до основного дорослого інструмента.

Чи можна обійтися без дитячої гітари?

Так, якщо ви почали свої музичні студії у дорослому віці. Дитячі інструменти – це зменшені копії звичайних дорослих гітар, вони орієнтовані на дітей певного віку та враховують їхні антропометричні особливості, такі, як довжина рук, наприклад. Для малечі шести-семи років доросла гітара буде просто завелика і освоїти на ній основні прийоми гри та звуковидобуття вона просто фізично не зможе.

Що стосується звуку, то дитячі гітари:

  • мають впізнаваний природній тембр звучання;
  • вирізняються вужчим динамічним діапазоном (тобто, відчутно тихіше звучать);
  • не мають віртуозних обмежень;
  • демонструють залежно від моделі хороший сустейн та кантиленність.

Скільки варто заплатити за дитячу гітару?

Фахівці інтернет-магазину Muzline радять орієнтуватися на потреби і плани щодо інструменту – якщо це просто тимчасова іграшка, то сміливо можна економити і вибирати з найбюджетніших моделей. Але якщо ви плануєте для своєї дитини музичне майбутнє, то навіть у дитячу гітару краще вкластися по максимуму, щоби надалі не довелося виправляти помилки, яких можна було уникнути. Плюс, навіть найдорожчі дитячі гітари все одно коштують дешевше повнорозмірних дорослих моделей.