Гірськолижний шолом: чи здатний він захистити вас на схилі?

З початку 1990-х вчені почали досліджувати функціональність гірськолижних шоломів. Мета роботи полягала в оцінці ефективності захисту головного мозку від травматизму на схилі. З розвитком гірськолижного спорту все більше людей розуміли необхідність носіння шолома. Це підтверджувалось статистикою. Так, в 2011 році на з’їзді Міжнародного товариства з лижної безпеки, професор Джаспер Шейлі надав дані 1995-2010 рр., які вказували на збільшення використання шоломів з 5% до 76%, і зниження частоти серйозних травм голови на 65% за цей же період.

Однак скоро дослідники прийшли до невтішних висновків. Виявилося, що наявність гірськолижного шолома давало лижнику перебільшене уявлення про безпеку. Поведінка спортсмена ставала більш ризикованою: швидкість спуску збільшувалася, стрибки і трюки ставали більш екстремальними, що не завжди відповідало рівню його підготовки. Як результат, різко зросла кількість серйозних травм, таких як струс мозку, перелом черепа, закрита мозкова травма і смерть від травми голови. Найчастіше подібні трагедії відбувалися з чоловіками у віці до 30 років (близько 70% випадків).

Вивчивши цю проблему, експерти вирішили, що виною нещасних випадків в горах є не тільки поведінковий фактор. Вони пов’язали це з тим, що далеко не всі шоломи можуть надати дійсно комплексний захист мозку. Більшість з них здатні запобігти лише легкій травмі голови, типу пошкоджень шкіри і ударів. Вже згаданий нами почесний професор Рочестерського технологічного інституту Джаспер Шейлі, який більше 30 років досліджує травматизм пов’язаний із зимовими видами спорту, підкреслює, що небезпечні для життя ушкодження обумовлені не ударом, отриманим по прямій, а пов’язаним з ним обертальним компонентом. Традиційні шоломи не можуть знизити енергію такого удару.

Його дослідження підтверджуються оцінками інших вчених. Вони сходяться на думці, що сучасні шоломи незрівнянно надійніше тих, які використовувалися півстоліття тому. Конструкція класичних моделей поглинає енергію удару і розподіляє навантаження по всій поверхні – це плюс. Мінусом же є той факт, що при проектуванні захисту, не береться до уваги біомеханіка травми голови.

Біомеханіка травматизму досі не ясна. Але навіть сьогодні зрозуміло, що при прямому зіткненні голови спортсмена з перешкодою, мозок б’ється об кістки черепа. Шолом значно знижує енергію такого удару. Але коли удар приходиться по дотичній, мозок провертається всередині черепної коробки. Різкий рух призводить до критичних наслідків і може стати причиною смерті навіть без видимого пошкодження черепа.

Що можуть запропонувати виробники?

На щастя, технології не стоять на місці і вже перевірені елементи удосконалюються більш ефективними складовими. Розберемося в технології у сучасних гірськолижних шоломах, призначених для масового споживача. Їх можна розділити на кілька груп.

HardShell являє собою конструкцію, де зовнішня оболонка з ударостійкого ABS-пластика впритул склеєна з внутрішньою EPS-оболонкою. Такий варіант витримує численні удари по прямій. Раніше його рекомендували завзятим екстремалам, сноубордистам і фрірайдерам.

In-mold передбачає покриття спіненої частини тонким шаром полікарбонату під сильним тиском. Звідси і назва конструкції: “injection molded” в перекладі з англійської “відлитий під тиском”. Вона менш міцна, але підходить лижникам, які не шукають екстремальних пригод.

Так ось про удосконалення. Останнім часом на ринку з’явилися шоломи з SoftShell конструкцією. Зовнішня оболонка виконана з гнучкого амортизуючого матеріалу, який змінює форму при стисненні. Коли тиск слабшає, оболонка набуває первинної форми. Таке рішення істотно підвищує коефіцієнт поглинання і розсіювання удару. Завдяки гнучкості шоломи SoftShell не тільки забезпечують, але і перевищують захисні властивості більшості існуючих нині конструкцій.

Технологія MIPS для захисту від ударів по дотичній

Передісторія виникнення технології веде нас в 1997 рік, коли двоє дослідників з Королівського технологічного інституту в Стокгольмі вирішили змінити ситуацію з захистом і вдосконалити шоломи. У той час вже було очевидно, що левова частка травм головного мозку у лижників і сноубордистів була зумовлена ​​ударами голови по дотичній. Вчені вирішили створити таку систему захисту, яка враховувала би біомеханіку травми при обертальному моменті.

На розробку MIPS у них пішло 19 років. В результаті, вони представили конструкцію, в якій зовнішня оболонка доповнена вставкою, яка прокручується. Ці компоненти рухливі відносно один одного. При падінні зовнішній шар провертається щодо нерухомого внутрішнього, поглинаючи небезпечну енергію, яка намагається провернути мозок в черепній коробці. Ризик отримати важку мозкову травму істотно знижується.

Отже, шоломи з MIPS поглинають обертальні сили, які призводять до тяжких наслідків. Кожен з них має маркування у вигляді яскраво-жовтого логотипу в районі потилиці. Коштує таке спорядження дорожче, проте життя людини – безцінне. Зважте це, підбираючи новий гірськолижний шолом в магазині FreeRide.