Front end — що таке і чим відрізняється від Back end?

Сучасна молодь активно замислюється над кар’єрою програміста. Щоб приступити до реалізації мрії, рекомендується в першу чергу записатися, наприклад, на курсы по Фронтенд разработке . Що ж це таке, які знання повинен володіти програміст і чим йому належить займатися?

Основні особливості Frontend

Говорячи простими словами, фронтенд це все, що бачить людина при використанні сайту. Сюди входять обробка запитів, відображення функціональних завдань та інтерфейсу. Frontend-розробник створює все, із чим безпосередньо контактує користувач. Наприклад, саме він відповідає за те, щоб кнопка “Купити” додавала товар у “Кошик”, а при натисканні на іконку відтворення починало відтворюватися відео.

Фротнед-розробник працює у тісній зв’язці з іншими фахівцями — маркетологами, дизайнерами, аналітиками тощо. Перед ними стоїть одне завдання – створити зручний та простий у використанні сайт.

Frontend включає кілька основних компонентів:

  • HTML – мова розмітки, що відповідає за розташування елементів на веб-сторінці та їх взаємодію один з одним;
  • CSS — ще одна мова, яка відповідає за зовнішній вигляд сайту: за його допомогою, наприклад, створюються шрифти, визначається розташування та колір блоків на сторінці тощо;
  • JavaScript — мова програмування, що відповідає за взаємодію користувача з елементами сайту та призначена для відстеження переміщення курсору, введення повідомлень, завантаження даних без перезавантаження сторінки тощо.

Що повинен знати та вміти програміст

Фронтенд найбільше підійде людині, яка має творчий склад розуму. Його головне завдання – пов’язати графічні елементи сайту з бекендом, тобто зробити так, щоб каркас, який бачить користувач, запрацював правильно. Досвідчені фахівці повинні добре розумітися і на бекенді — це те, як працює сайт на стороні сервера. Наприклад, виведення повідомлення “Успішно” при натисканні на кнопку “Сплатити” в інтернет-магазині – це фронтенд. А те, як гроші надійшли з вашої картки на рахунок магазину і як платіж був оброблений – це бекенд.

Сфера завдань фронтенд-розробників настільки широка та різноманітна, що деякі роботодавці навіть плутають їх із верстальниками. Насправді до фахівця висуваються серйозніші вимоги. Щоб бути затребуваним, йому потрібно знати не лише HTML та CSS, але й розбиратися у різних мовах програмування, технологіях та інструментах, у тому числі:

  • JavaScript;
  • React.js, Redux, js та інших популярних бібліотеках та фреймворках;
  • OOCSS, SMACSS, BEM;
  • DOM;
  • бекенде (у тому числі Ruby, PHP, .NET і так далі);
  • SVG;
  • програмах для дебаггінгу та контролю версій;
  • графічних редакторів;
  • бази даних.

Від досвідченого фронтенд-розробника також потрібні знання у сфері розробки інтерфейсів, здатність читання чужого коду та розуміння принципу його роботи, тестування та масштабування веб-додатків. Необов’язково вивчати все перераховане відразу. Для кожного проекту потрібні конкретні інструменти і технології, тому завжди можна знайти роботу з наявним списком навичок, а знання, що бракують, отримати пізніше.