16 км вело+5 км біг: саме так вшанували Євгена Коновальця на Львівщині (ФОТО)

14 травня 2020 року до 129-річниці з Дня Народження Євгена Коновальця відбувся пробіг-дуатлон на 21 кілометр Львів-Зашків (Жовківський район). Учасники 16 кілометрів здолали на велосипедах, а останні 5 кілометрів пробіглися під патріотичну українську музику.

Про це інформує Твоя Жовківщина.

Незважаючи на не зовсім сприятливі погодні умови (цього недільного дня на Львівщині дощило) біля пам’ятника Степанові Бандері зібралося 3 десятки людей. Після розминки, яку провів чемпіон України з боксу Іван Данча, колона велосипедистів під супроводом поліції вирушила у дорогу вулицями Львова і вже через годину були у с. Великий Дорошів Жовківського району. Залишивши велосипеди, учасники далі згуртовано вирушили бігом у напрямку Зашкова. З автомобіля лунала українська музика, а попереду колони майорів червоно-чорний стяг. Біля музею Коновальця бігунів оплесками зустріли місцеві мешканці та гості села, які приїхали віддати шану і повагу Полковнику до його рідної хати, у якій він народився.

Біля музею відбулося нагородження учасників пробігу, які незважаючи ні на що, подолали дистанцію, проявивши дух переможця. Усі, хто здолав дистанцію у 21 кілометр був нагороджений медаллю та отримав у подарунок футболку.

Зазначимо, що пробіг за підтримки Львівської ОДА організовний Рухом “Твереза Україна”, який об’єднує громадські організації “Твереза Галичина”, “Рух Тверезих Галичан” та усіх прихильників тверезого і здорового способу життя.

Голова ГО “Рух “Твереза Україна” Зіновій Станішевський розповів, що мета пробігу полягає у популяризації свідомо тверезого способу життя без шкідливих звичок, фізичної культури, а також залученню учасників до вивчення історії України. “Таким чином ми хочемо подати альтернативу святкуванню великих свят тверезо, проведенням спортивних та творчих культурних заходів” – дадав Зіновій Станішевський.

Й справді такі пробіги поєднують у собі не лише рух і фізичну активність, а й спрямовані на популяризацію здорових цінностей, тверезого способу життя і патріотичне виховання молоді. Дуже важливо, щоб такі постаті як Євген Коновалець були прикладом для сучасної молоді.

“Ми сьогодні отримали масу задоволення, завели нових друзів та вшанували пам’ять полковника Євгена Коновальця, подолавши дуатлон зі Львова до Зашкова. Не можу сказати, що було важко, бо основна мета була доїхати всім разом, а не змагальний процес. Учасники дружньо чекали тих, хто відстав і допомагали при потребі іншим учасникам. Від цього залишились гарні враження та приємна дружня атмосфера. Кожен, хто був з нами, отримав ексклюзивну медаль та футболку. Впевнений, що учасників було б значно більше, але в нас був ліміт в 30 людей у зв’язку з карантином. Загалом подолали цю дистанцію 32 людини, ще двоє доєднались до нас під час самого дуатлону. Коли дощ падає, а ти з посмішкою мчиш на велосипеді, то розумієш що ти з правильними людьми і в правильному місці” – поділився враженнями Тарас Марущак, один із організаторів пробігу.

“Вшановуючи Євгена Коновальця як одного з ідеологів українського націоналізму, варто знати і пам’ятати між іншим про 11 правило характеру українського націоналіста, де йдеться про те, що кожен свідомий українець повинен бути здоровим і не нищити своє здоров’я вживанням отрут. Дуже важливо, щоб такі цінності і такі постаті як Євген Коновалець були дороговказом для сучасної молоді” – додав ще один організатор Роман Гарасим.


P.S. В 11 з 12 правил характеру українського націоналіста йдеться:
“Здоровий, це значить, що він хоче бути здоровим. Він хоче, щоб ціле молоде українське покоління було здорове. Україна потребує сильних і здорових тілом і духом синів. Тому він в міру можливості вправляє та поширює руханку і спорт, не нищить свого здоров’я вживанням отрут — не п’є і не курить, — ні гулящим життям. В українського націоналіста Велика Ідея в серці, вогонь революційного духа в грудях, міцні й гнучкі м’язи, сталеві нерви, бистрий соколиний зір і слух та твердий п’ястук.”