“Історичний день”: Україна і Туреччина підписали угоду про вільну торгівлю

Україна і Туреччина підписали Угоду про зону вільної торгівлі.

Україна і Туреччина підписали Угоду про зону вільної торгівлі – документ, що має на меті спростити та збільшити товарообіг між країнами.

Урочисте підписання організували в Маріїнському палаці після двосторонніх перемовин президента України Володимира Зеленського та президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.

Також сторони підписали рамкову угоду щодо співпраці у сфері високих технологій, авіаційній та космічній галузях, угоду про співробітництво у сфері молодіжної політики, протокол внесення змін до угоди про співробітництво між правоохоронними органами, меморандум про взаєморозуміння між Державна податкова служба України та Казначейством Міністерство фінансів України, меморандум між ДП “Україна” та турецьким Інститутом стандартів, меморандум про взаєморозуміння щодо створення Спільної митної ради, план дій між ДМС і Міністерством торгівлі щодо взаємного визнання програм авторизованих економічних операторів.

Двостороння зустріч президентів тривала більше трьох годин – довше, ніж було анонсовано. Церемонія відбулась у Маріїнському палаці. Реджеп Таїп Ердоган привітав почесну військову варту словами “Слава Україні”.

Зона вільної торгівлі – тип співпраці, коли країни скасовують митні збори і податки у торгівлі. Україна і Туреччина готувалися до підписання Угоди про ЗВТ протягом кількох останніх років. Переговори планували завершити до 2019 року, однак узгодження позицій зайняло більше часу. Основу угоди складає обнулення мита на понад 10 000 товарних позицій або 95% усіх українських експортних товарів.

Учора уряд схвалив проєкти угоди про ЗВТ та про інше співробітництво. Співпраця передбачає і побудову в Україні заводу для виготовлення безпілотників “Байрактар”. “Байрактари” оснащуватимуть українськими двигунами, виробленими на “Мотор Січ”.