Ігор Броневич : “Церкви віком від 300 років повинні отримувати статус пам’ятки автоматично”

В одному з сіл Миколаївського району вирішили надати місцевому храму статус Пам’ятки архітектури. Про це на своїй сторінці в мережі фейсбук повідомив громадський активіст Ігор Броневич.

Мова піде про село Долішнє та унікальну церкву святих Косми та Дем’яна, збудовану ще в далекому 1700 році.

Чи вдалось задумане та які перешкоди чекали на шляху, наша редакція вирішила дізнатись з перших уст.


Як зародилась думка про надання церкві статусу пам’ятки архітектури ?

В нашому районі 16 дерев’яних церков і всі вони унікальні. В цьому ми з засновником ГО “Рух Тверезих Галичан” Романом Гарасимом змогли переконатись, коли видавали альбом дерев’яних церков Миколаївського району. Проте частина з них не є захищена, бо не має статусу пам’ятки архітектури.


Щодо альбому дерев’яних церков. Звідки появилась ідея та за чиї кошти реалізовувалась?

“Ідея повністю належить моєму колезі. Роман Гарасим особисто об’їздив весь район аби зробити фото кожної з церков. На жаль, більшість мешканців Миколаївщини поверхнево знають історію свого краю. Мета нашого альбому – донести до кожного мешканця нашого району інформацію про унікальні пам’ятки. Щодо фінансування, то тут виявилось все набагато простіше. Альбом робили за власні кошти та кошти меценатів. До речі, кожен охочий може підтримати наш проект, придбавши альбом.”


Все ж повернемось до попереднього запитання. Куди потрібно звертатись та що робити, якщо хочеш аби храм твого населеного пункту внесли в перелік пам’яток ??

“Звертались в профільні департаменти Львівської ОДА та Миколаївської РДА. На жаль, бюрократія в нашій державі процвітає. Тому аби вирішити якесь питання, потрібно добре набігатись владними коридорами. Нам залишалось лиш написати листи – запити та чекати відповіді.


Чи отримали Ви відповіді та якими вони були ?

“Відповіді отримали. Проте як Львівська ОДА, так і Миколаївська РДА не передбачили коштів на розробку паспортів та внесення в реєстр пам’яток архітектури. Чому? Ніхто не може дати відповіді на це запитання. Можливо тому, що там нічого не вкрадеш.”


Надзвичайно сумно. Які подальші плани? Куди думаєте звертатись?

” На розробку паспорта пам’ятки та внесення в реєстр потрібно трохи більше 15 тис грн. На жаль, розуміємо, що Горішненська сільська рада вільних коштів не має. Тому варіантів тут небагато. Потрібно шукати меценатів або небайдужих людей в селі. В моєму ж розумінні держава мала б цим займатись. Дивно якось виходить. В держави є кошти на створення відділів охорони пам’яток архітектури при ОДА і РДА, а на виконання їх прямих обов’язків кошти не передбачені. Було б добре, якби церква, котра досягає віку 300 і більше років автоматично ставала пам’яткою архітектури хоча б місцевого значення.

Церква ім. Косми та Дем'яна с.Горішнє
Церква ім. Косми та Дем’яна с.Долішнє

Дякуємо Вам за інформацію та бажаємо успіху у втіленні задуманого.