Як часто потрібно ходити до стоматолога, якщо зуби не болять?

Про необхідність регулярного відвідування дантиста нам твердять ще в початкових класах школи, коли ми обзаводимося постійними зубами. Зазвичай йдеться про візити до стоматолога раз на півроку чи хоча б раз на рік.

Але на практиці не всі пацієнти дотримуються такої рекомендації: якщо у людини не виникає нових проблем із зубами, вона починає думати, що їй не варто витрачати час та гроші на регулярний огляд.

Така надія на ресурси власного організму нерідко приводить до кабінету гострого болю, де пацієнту терміново доводиться лікувати запущений карієс, що дійшов до пульпіту. Щодо захворювань ясен, то лікування пародонтозу теж краще починати заздалегідь, а не тоді, коли зуби починають розхитуватися.

Ми не можемо повноцінно обстежити свою порожнину рота та виявити захворювання на ранній стадії, тому відвідувати дантиста все-таки потрібно регулярно. Також варто ретельно підбирати зубну клініку у Львові, Києві, Харкові, Івано-Франківську і тд.

Профілактика краща за терапії

Профілактичний огляд у стоматолога зазвичай передбачає професійне чищення зубів – на відполірованій емалі краще видно всі фісури, які можуть перетворитися на дірки. Щоб цього не сталося, потенційно проблемні зуби покривають фторлаком, який здатний зупинити процес руйнування емалі та уберегти зуб від карієсу.

Крім того, стоматолог оцінює стан ясен та слизової оболонки ротової порожнини. Виявити злоякісні новоутворення на початковій стадії теж можна під час прийому у дантиста.

Корисні поради спеціаліста

Крім очищення емалі та обробки зубів захисним лаком, пацієнт може отримати у стоматолога консультацію щодо догляду за порожниною рота та інші рекомендації – наприклад, з видалення зубів мудрості. краще їх збереження.

На профілактичному огляді можна поставити питання спеціалісту про вплив загального стану організму на здоров’я зубів, дізнатися про те, які препарати або вітамінні комплекси слід приймати для захисту кісткової тканини від руйнування і як слід харчуватися для збереження міцних зубів до старості.

Також стоматологи радять не забувати про обов’язкові пункти пункти по догляду за зубами:

  • щоденна гігієна;
  • правильна зубна щітка;
  • безпечна зубна паста;
  • раціональне харчування;
  • регулярне відвідування стоматолога