Як мати позитивну кредитну історію?

Кожен потенційний позичальник, який звертається до банку для одержання позики, обов’язково оцінюється кредитними експертами. І найважливіші моменти, що беруться до уваги: його надійність та платоспроможність. Фахівці банку мають бути повністю впевнені у дотриманні клієнтом прийнятих зобов’язань. Він має бути відповідальним, мати постійний дохід, аби погашати заборгованість відповідно до договору.

Серед багатьох факторів, що беруться до уваги (вік, працевлаштування та ін.), особливе місце займає кредитна історія. Така інформація збирається та архівується в УБКІ. Вона видається на запит банківських установ щодо конкретних позичальників. Кредитна історія багато говорить про репутацію майбутнього боржника. І тому експерти банку приділяють їй пильну увагу.

Якщо позичальник хоче взяти кредит готівкою, його репутація в базі УБКІ має бути бездоганною. Можливо, людина вперше у житті бере позику. І з цього моменту починає формуватись його кредитна історія. Щоб мати доступ до позик у майбутньому, її необхідно зберігати максимально чистою. І для цього слід дотримуватись низки правил. Розглянемо їх докладно.

Рекомендації щодо утримання бездоганної кредитної історії

Головне правило – платити вчасно та за будь-яку ціну уникати прострочення! Саме порушення графіка платежів часто стає першою перепоною. І разовий випадок, коли оплату за кредитом внесено із запізненням на кілька днів, не поставить хрест на репутації позичальника. Але після першого прострочення може виникнути друге, а пізніше – третє. І це вже стане тривожним дзвіночком.

Щоб не допускати прострочення у погашенні позик:

  • Адекватно підбирайте термін кредитування, враховуючи розміри суми та доходів, що надходять. Наприклад, сім’я щомісяця одержує 30 000 гривень. Її голова оформлює позику в сумі 300 000 гривень. Якщо сім’я здатна повноцінно прожити на 20 тисяч гривень на місяць, а 10 тисяч – спрямовувати на погашення заборгованості, то лише для покриття тіла кредиту знадобиться 30 місяців. Адже нараховуються ще й відсотки. Тому оптимальний термін кредитування становить близько 60 місяців.
  • Розрахуйте «із запасом». У будь-який момент може статися форс-мажор. І в такій ситуації одержуваного доходу іноді виявляється недостатньо. Наприклад, член тієї ж сім’ї потрапляє до лікарні. Зрозуміло, що сумарні витрати зростають, адже потрібно оплачувати лікування. І тому виділяти 10 тисяч гривень на погашення заборгованості перед банком немає можливості. Щоб не опинитися в подібній ситуації, краще спочатку вибрати такий графік, за якого фінустанові не доведеться платити «на межі можливостей».
  • Формуйте резервний фонд. Знову ж таки, форс-мажор може стати причиною перебоїв у надходженні доходів або різко збільшувати витрати. І в подібних ситуаціях дуже доречно мати гроші «про всяк випадок». Наявність резервних накопичень дозволить виконати зобов’язання, й запас буде ще цілий місяць (до наступного платежу), аби розв’язати проблему.

Зрештою, для своєчасного погашення заборгованості можна скористатися рефінансуванням. Достатньо лише взяти нову позику, аби внести платіж по старій. І якщо ви бажаєте оформити позику готівкою або на картку в сумі до 500 000 гривень, на термін 12-60 місяців, за реальною ставкою від 65% річних, то обов’язково розгляньте доступні пропозиції від Банку Кредит Дніпро!