Як вигідно відкрити банківський депозит : поради

У чому ж плюси банківських депозитів?


Немає вигідних або невигідних інструментів. Є інструменти, відповідні до вашої фінансової мети.Традиційний банківський вклад (депозит) – спеціальний інструмент, призначений для формування накопичень. В епоху регулярно знижується ключової ставки банківські вклади втратили свою актуальність через прибутковості на рівні інфляції. Проте головною перевагою депозиту є надійність.

За яких умов варто використовувати вклад як основний фінансовий інструмент

1.Якщо ваш вік понад 60 років. Ризикувати заощадженнями в такому віці вже не можна, оскільки заново накопичити в більшості випадків буде просто нереально. Шукайте спеціальні депозити для пенсіонерів – у банків часто є пропозиції для пенсіонерів з підвищеними відсотками, так ви зможете практично безризиково примножити і зберегти свої гроші від інфляції.

2.Якщо ви відкриваєте депозит на термін до 12 місяців. Наприклад, якщо плануєте купити машину через півроку, відкривайте внесок на шість місяців. Якщо термін досягнення вашої фінансової мети становить від двох-трьох років, то вигідніше вибрати інші інвестиційні інструменти.

3.Якщо ви не вмієте збирати і відкладати гроші. Якщо ви плануєте зробити велику покупку і не хочете брати кредити, відкрийте поповнюваний депозит без можливості дострокового зняття грошей. Поповнюйте його кожен місяць і в кінці терміну зможете зняти потрібну суму з відсотками. Порада: зверніть увагу на термін депозиту – він повинен збігатися з терміном вашої цілі, щоб не опинитися в ситуації, коли потрібно купувати путівку на відпочинок, а зняти гроші ви поки не можете за умовами договору.

4.Якщо ви формуєте фінансовий резерв. Фінансовий резерв або подушка безпеки – це накопичена сума грошей, що дозволяє прожити певний час при несподіваній втраті основного джерела доходу або виникненні фінансових труднощів. Створюючи фінансовий резерв, потрібно пам’ятати, що важливо мати можливість швидко отримати доступ до цих грошей. Тому для зберігання подушки безпеки добре підходять депозити і банківські картки. Їх можна досить оперативно зняти (важливо, щоб депозит давав таку можливість), нараховується невеликий прибуток, а держава гарантує повернення.

5.Якщо ви погано розбираєтеся в інвестиційних інструментах. Найпростіший і надійний інструмент, який допоможе інвесторові швидше досягти цілей, – це банківський депозит. На початковому етапі інвестування важливо вибрати варіант заощадження грошей, який не буде викликати негативних емоцій, а потім вже вивчати і переходити до більш дохідних способів інвестування.

На які види поділяються банківські вклади?

  1. На вимогу. Термін такого вкладу не обмежений, як правило, в будь-який момент можна внести додаткові суми на рахунок, а гроші вкладник може забрати на першу вимогу. Однак відсотки за таким видом вкладів зазвичай мінімальні.
  2. Строковий вклад. Гроші повертаються після закінчення певного терміну, який може становити від одного місяця до кількох років. Термін вкладу визначає величину відсотків, що нараховуються: чим він більший, тим вище відсотки. Особливість даного виду вкладу в тому, що якщо ви вирішите забрати гроші раніше встановленого терміну, то відсотки за весь період вкладу вам будуть нараховані на рівні мінімальних, приблизно таких же, як у вкладу до запитання.
  3. Валютний внесок. Можна відкрити депозит в євро, доларах або мультивалютний. Зараз по внесках в валюті встановлені дуже низькі відсотки, по гривневих внесках відсотки вище, але також вищий і рівень інфляції. Якщо ви збираєте на квартиру в Києві, то відкривайте внесок в гривнях, а якщо хочете купити апартаменти в Іспанії, то збираєте в євро.
  4. Поповнювані / непоповнювані. Поповнювані вклади розраховані на тих, хто хотів би поповнювати депозит протягом всього терміну дії, непоповнювані дають можливість внести кошти один раз – при відкритті вкладу. Як правило, відсотки по вкладах з можливістю поповнення менше, ніж за непоповнювані вкладами.
  5.   З капіталізацією відсотків / без капіталізації. Якщо у вас відкритий вклад з капіталізацією відсотків, то щомісяця до основної суми вкладу будуть додаватися відсотки. Таким чином застосовується формула складних відсотків, за рахунок чого ви будете отримувати додатковий дохід.