Як вибрати якісний саундбар?

ТБ за останні роки істотно «схудли», що погано позначилося на їхньому звучанні. І все тому, що встановити хороші стовпчики в ультратонкий корпус фізично не виходить. Але проблему ефективно вирішили саундбари. Ці компактні бездротові пристрої обробляють звук не гірше за домашні кінотеатри.

На даний момент люди вибирають саундбар JBL, Samsung, Xiaomi, LG та інші.

Акустична система

Саундбари розрізняються за кількістю каналів, яких може бути від 2 до 7. Наприклад, маркування звукових панелей, саундбари 2.1 повідомляє про те, що ви отримуєте в користування 2 високочастотні канали (динаміків може бути більше) і 1 сабвуфер. Тобто звучання буде кращим, ніж у вашого телевізора, але ще досить посереднім і виразно гіршим, ніж у звукових панелей, саундбарів 5.1. Чим більше каналів, тим реалістичнішим і об’ємнішим буде звук.

Якщо ви хочете дивитися фільми з якісним звуком, купити саундбар найзручніше. На відміну від домашнього кінотеатру він займає мінімум місця і встановлюється простіше. Тому буде цікавий власникам квартир, в яких повноцінна звукова система не вміщується або не вписується в інтер’єри.

Бездротовий сабвуфер

Близько 99% середньобюджетних моделей і більшість саундбарів йдуть у комплекті із зовнішнім бездротовим сабвуфером. Ви просто ставите колонку біля телевізора або навішаєте її на протилежній стіні – і насолоджуєтеся чудовими басами. Оскільки колонка підключається до системи бездротовим способом, не потрібно думати, як протягнути та замаскувати кабель.

Радіоприймач

Радіоприймач, такий як Wi-Fi або Bluetooth, служить для бездротового з’єднання саундбару та зовнішнього сабвуфера телевізора. Тому якщо в характеристиках ви помітили радіо, мова піде про зручну бездротову систему. Батьки маленьких дітей, які виявляють інтерес до різноманітних проводів, оцінять бездротові рішення.

Підтримка 3D-відео

Об’ємне звучання важливе для максимального занурення у фільм чи гру. Щоб досягти його, розробники оснащують звукові панелі 3D технологіями Dolby Atmos та DTS:X.

Сьогодні творці ігор та фільмів приділяють величезну увагу деталізації звуку. Можна навіть не ходити в кіно, щоби насолодитися реалістичним звучанням.

Підтримувані носії

Виробники швидко зрозуміли, що функціональність акустики виходить за межі звичайної звукової системи, тому вона має вміти щось ще. Якщо ви маєте велику колекцію дисків і не збираєтеся від неї відмовлятися, переконайтеся, що пристрій підтримує потрібні формати.

Останні покоління саундбарів йдуть у комплекті з USB Flash та HDD, які дозволяють відтворювати контент із флешки та жорсткого диска відповідно.

Підтримувані формати

Сучасні саундбари підтримують не тільки всім відомі формати MP3, WMA, але також AAC, ALAC, FLAC, OGG, AIFF та інше. Чим більший цей перелік, тим простіше використовуватиме звукові моделі, саундбари 7.1 для перегляду якісного відео з інтернету.

Сумарна потужність

Чим вище вихідна потужність акустичної системи та потужність сабвуфера, тим гучнішим буде звук без найменшого спотворення. Номінальна потужність сабвуфера – показник, що позначає граничні навантаження системи, у яких звук відтворюватиметься із заданими характеристиками.

Інтернет

До домашньої комп’ютерної мережі, а через неї до стрімінгових сервісів аудіотехніка може підключатися за допомогою проводу Ethernet або через бездротову мережу Wi-Fi.

Wi-Fi

Набагато зручніше, коли саундбар підключається до мережі бездротовим способом, зокрема через Wi-Fi. Провід може зламатися або вийти з ладу, тоді як бездротовий інтерфейс гарантує надійний доступ до інтернету великій кількості корисних гаджетів.

Додатково модуль Wi-Fi дозволяє черпати контент із жорсткого диска, підключеного до роутера (технологія DLNA), та підтримувати технології AirPlay, знайому власникам гаджетів Apple. А ще він дозволяє керувати саундбаром прямо зі смартфона, тоді як звичайні моделі керуються за допомогою пульта ДУ.