Як вибрати стоматологічні матеріали: 10 головних правил

Величезний вибір витратних матеріалів часто ставить власників стоматологічного бізнесу в глухий кут. Всі виробники заявляють про надійності, міцності, безпеки, доступності і високої естетичності саме своїх зразків. Найважче визначитися новачкам, адже давно закріпилися на ринку клініки вже напрацювали певний досвід і закуповують витратні матеріали за своєю налагодженою схемою. Розглянемо основні правила вибору стоматологічних матеріалів.

Вартість стоматологічних матеріалів повинна відповідати рівню клініки

Стоматологічні установи високого класу можуть дозволити собі купувати найдорожчі і якісні матеріали. До того ж їх пацієнти спочатку налаштовані на найвищу якість послуг. Недоліки дешевих матеріалів, використовуваних в таких клініках, рано чи пізно дадуть про себе знати.

У той же час дорогі зуботехнічні матеріали для бюджетної організації – економічно невигідні. Доводиться шукати компроміс: мінімально достатню якість матеріалів за доступною для клініки ціною.

Необхідно враховувати думку своїх лікарів

За роки роботи будь-який лікар формує свою точку зору про різні стоматологічних матеріалах і вважає за краще певних виробників. До його думки краще прислухатися, адже працювати з матеріалом буде саме він. В іншому випадку неминучі конфлікти персоналу з керівництвом і перекладання провини за невдалі випадки лікування на плечі керівника, який купив «неправильний» матеріал.

Не всі клініки пропонують своїм лікарям в допомогу асистентів, це також впливає на вибір стоматологічних матеріалів. Якщо лікар приймає пацієнтів один, матеріали повинні бути максимально зручними в роботі.

Звертайте увагу на терміни придатності

Особливо це актуально при покупці великих партій матеріалу. Ви можете не встигнути витратити весь матеріал, залишки доведеться просто викинути. А адже це – ваші гроші.

Не купуйте зайвого

Великі набори пломбувальних матеріалів або керамічних мас набагато вигідніше, ніж покупка в роздріб. Однак найчастіше деякі рідкісні в використанні кольору так і залишаються незатребуваними. Такі набори зазвичай актуальні для великих клінік. А для невеликих – цілком достатньо базових універсальних наборів. При необхідності відсутній колір можна докупити окремо.

Не забувайте про сумісність стоматологічних матеріалів

Для адекватної адгезії, естетики, міцності конструкцій і реставрацій матеріали повинні бути сумісні межу собою. Ідеальний варіант – використання матеріалів однієї фірми-виробника. Але допускається комбінація різних представників приблизно однакових за складом.

Стимулюйте до розвитку своїх лікарів

Стоматологія не стоїть на місці, відповідно, і ваша клініка повинна постійно розвиватися. Тому матеріали повинні підлягати періодичному оновленню. Іноді можна дозволити собі невеликий експеримент з новим стоматологічним матеріалом, перевірити, чи приживеться він у вас. Це, до речі, стимулює до розвитку лікарів-стоматологів, підштовхує їх до вивчення нових сучасних технологій і матеріалів.

Швидкість має значення

Чим менше етапів вимагає матеріал, чим менше часу необхідно на його проведення, тим швидше буде проходити лікування пацієнта в цілому. А це означає, що лікар зможе зробити більше за той же проміжок часу або приділити додаткову увагу спілкуванню з пацієнтом.

Купувати стоматологічні матеріали повинно бути зручно

Важливо підібрати «свій» зручний магазин (фірму, інтернет-магазин) витратних матеріалів. Бажано, щоб там було все або майже все потрібні вам стоматологічні матеріали, необхідну дозвільну документацію і доставка. Великі стоматологічні клініки можуть купувати матеріали оптом.