Фільтр для ставка – який купити і чому?

Фільтрувати воду в штучному ставку необхідно по ряду причин. Тільки так водойму буде зберігати первозданну чистоту і свіжість та не буде “цвісти”.
Після того як ви організували ставок на дачі, у вас напевно залишилося ще кілька питань. Якщо ви, наприклад, плануєте утримання живої риби, розведення акваріумних рибок або просто посадку декоративних рослин, то вас повинен турбувати питання чистої води. Очищати воду в ставку можна за допомогою спеціальних фільтрів. Які бувають види фільтрів для води в ставку і на що звернути увагу при їх купівлі?

Навіщо потрібен фільтр для води?
Основною проблемою будь-якого водоймища є цвітіння. Це неминучий процес, викликаний діяльністю фітопланктону та інших організмів. Особливо яскраво він проявляється, якщо вода в ставку стояча, а температура навколишнього середовища тримається на рівні вище 20 ° C.

Види фільтрації ставка
Фільтрувати ставок можна по-різному. Відомо кілька способів очищення і підтримки штучного водоймища на ділянці в належному стані.

1) Біологічна фільтрація. При використанні цього методу в ставок запускаються аеробні бактерії, які розкладають органічні залишки на кисень, азот і вуглець. Спосіб підійде для тих, хто не бажає втручатися в “природні справи” і ідеальний для відновлення природної рівноваги.

2) Хімічне очищення. У продажу є спеціальні реагенти, що розкладають нітрати, фосфати, аміак, сірководень і інші продукти життєдіяльності на воду і вуглекислий газ.

3) Ультрафіолетове випромінювання. УФ-хвилі безпечні для риб і вищих водоростей, але при цьому вбивають мікроорганізми і нижчі водорості, що викликають “цвітіння” водойми. Для шкіри і очей людини і тварин подібні установки також небезпечні.

4) Механічні фільтри. Ці пристрої очищають воду, роблячи її повністю прозорою. Регулярна прокачування води через фільтри затримує навіть найдрібніші частинки в шарах кварцового піску або спеціальних гранулах. Фільтри легко міняються і як не можна краще підходять для очищення ставка.

Як підібрати фільтр для ставка?
Фахівці радять вибирати фільтр ще на етапі проектування водойми. Правда, завжди є ймовірність, що в процесі будівництва ви захочете зменшити розміри ставка або задумаєтеся про розведення риби. Тому краще купувати фільтр, коли всі питання вирішені і водойма має завершений вигляд.

При покупці фільтру для ставка потрібно врахувати наступні фактори:

  • обсяг ставка (його довжина і глибина);
  • особливості клімату;
  • наявність живих організмів;
  • освітленість;
  • потужність насосів (якщо вони є).
  • Найважче підбирати фільтр, якщо в ставку планується розведення риби, оскільки їй постійно потрібен кисень в достатній кількості.