Усім ФОПам, волонтерам та працевлаштованим в Україні хочуть дати відстрочку від призову

Відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації хочуть дати ФОПам, волонтерам, водіям, які перевозять гуманітарні вантажі, працівникам оборонного, агропромислового комплексів і взагалі всім працевлаштованим на чинних нині підприємствах. Натомість тих, хто відмовляється служити, а також втік із країни, пропонують позбавляти громадянства.

Про це повідомляє УП.

Про це свіжий законопроєкт № 7381, який 17 травня внесли в Раду троє депутатів від “Слуги народу”. У той же час Президент продовжує воєнний стан і загальну мобілізацію до Дня незалежності України.

Автори зазначають, що таким чином допомагають неготовим захищати Україну зі зброєю в руках не втікати з країни і не ховатися від можливої мобілізації, а виконувати іншу роботу для підтримки і зміцнення економіки та обороноздатності держави.

Формально, така ідея дозволила б усім військовозобов’язаним “не бігати” від військових комісарів та спокійно проїжджати блокпости, а також суттєво збільшила б кількість самозайнятих фізичних осіб-підприємців. Але тут більше “але”. І це не лише “країна фопів”. Аналізуємо законопроєкт.

Кого пропонують звільнити від призову?

Нардепи пропонують доповнити ст. 23 ЗУ “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” і додати до переліку категорій, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації:

  • працівників підприємств оборонного, агропромислового комплексу;

  • працівників інших офіційно працюючих підприємств;

  • підприємців;

  • осіб, які офіційно займаються волонтерською діяльністю;

  • осіб, які офіційно здійснюють перевезення гуманітарної допомоги.

Тобто, фактично, підстави відмовитися від призову матимуть усі працевлаштовані особи. І навіть вчорашні непрацевлаштовані – завтрашні ФОПи.

Що не так із потенційною “країною ФОПів”?

Автори законопроєкту вважають, що країні варто перестати “ганятися за кількісними мобілізаційними показниками”, а зміцнювати економіку, а отже – й обороноздатність.

Таким чином, поки міністр оборони Резніков розраховує на мільйон людей, які долатимуть ворога, може з’явитися додатковий мільйон ФОПів або ж волонтерів.

Адже навіть у воєнний час кожен охочий в Україні за 10 хвилин через “Дію” може відкрити ФОП, а наступного дня закрити. Або ж не закривати і майже не платити податки у війну та через певний період претендувати на державну підтримку з чергової програми допомоги.

Так само із “офіційною волонтерською діяльністю”. Оформити волонтерство після навіть невеликої допомоги проблем не виникне ні в кого. Більше того існуватимуть ризики видачі таких документів за корупційну винагороду.

По суті, законотворці пропонують доукомплектовувати Збройні сили лише добровольцями.

Лагідна мобілізація

Мобілізацію в Україні хочуть перевести у формат “за власним бажанням”.

Центрам комплектування (військкоматам) пропонують здійснювати призов, “враховуючи передусім, морально-вольові якості кандидата на призов (мобілізацію), письмове підтвердження добровільної готовності зі зброєю в руках захищати Вітчизну, а також висновки військово-лікарської комісії щодо придатності за станом здоров’я для проходження військової служби”.

Яким чином мають враховувати морально-вольові якості кандидата, законопроєктом не визначається. Як і можливість застосування подвійних стандартів до цих якостей.

Натомість тих, хто письмово відмовиться від призову, хочуть позбавляти громадянства.

Джерело: Українська правда