Складаний ніж: переваги і недоліки

Згідно громадської думки, можна припустити, що складаний ніж є винаходом 19 століття. Але це не зовсім правильне судження, тому що подібні ножі використовувалися ще в 15 столітті.

Клинок в такому ножі можна було не тільки скласти, але і зафіксувати спеціальним замком. Це був прототип сучасного фіксатора black lock. Подібні ножі активно використовувалися в південній частині Франції. А як щодо складаних лез? Тут справа йде трохи інакше. Вони отримали таку назву завдяки частому застосуванню при заточуванні гусячого пір’я, які в 19 столітті використовувалися як інструмент для письма.Повний асортимент складних ножів ви знайдете за посиланням https://grandway.ua/catalog/nozhi/ . Ми ж розглянемо основні переваги та недоліки складних ножів.

Переваги
Відомо, що складаний тип ножа використовували ще древні римляни. Правда, невідомо якої вони були якості. Однак важливо не те, який народ винайшов подібну конструкцію ножів, а те, що вони також затребувані і в наш час. Найчастіше можна почути думку, що складаний клинок не відрізняється особливою надійністю і що ним не дуже зручно користуватися. Але, наприклад, в туристичному поході або подорожі складаний ніж дуже зручний через свою компактність.

Подібний виріб можна спокійно носити в кишені штанів. Завдяки фіксатору лезо мимоволі не розкриється, що досить безпечно. Складаний ніж використовують не тільки в туристичній сфері, але також і на рибалці. А ось на полюванні він не дуже підійде, особливо якщо ним потім обробляти велику тушу тварини. У своєму складі складаний ніж може мати різні пристосування. У ньому можуть ховатися штопор для відкупорювання пляшкових пробок, маленькі ножиці, пінцет і ін.

Недоліки
У подібних виробів є також і деякі мінуси, які необхідно розглянути. Якщо мова йде про обробні роботи, наприклад, після полювання, то складні ножі значно програють звичайним, так як всі прорізи можуть швидко забиватися волокнами і залишками м’ясної туші. Це одна з причин, по якій подібні ножі не надто годяться для полювання. На місці кріплення лезо у них не дуже міцне, через те складні ножі придатні тільки для різання, ними не можна рубати.

У деяких випадках їх не використовують через імовірність мимовільного складання, коли необхідно докласти зусилля за допомогою певної частини ножа. До недоліків можна віднести також не надто надійні кріплення фіксатора, хоча це залежить в більшості випадків від виробника. У зв’язку з цим, перед придбанням складного ножа кращим рішенням буде почитати відгуки від покупців. Деякі компанії виробляють наднадійні клинки, а інші навпаки випускають вироби не кращої якості.