Рада може дозволити командирам вбивати військових за невиконання наказів

Ініціаторами законопроекту стали кілька нардепів від “Слуги народу”.

Комітет уже рекомендує ухвалити цей законопроект у першому читанні, але потім доопрацювати.

До Верховної Ради України внесено законопроект № 7351, який передбачає дозвіл офіцерам ЗСУ вбивати солдатів, які самовільно покинули позиції або відмовилися виконувати наказ.

Згідно із законопроектом, зі Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України зі ст. 22-1 «У бойовій обстановці командир (начальник) може застосувати зброю або віддати підлеглим наказ про її застосування, якщо в інший спосіб неможливо припинити кримінальне правопорушення, при цьому не завдаючи смерті військовослужбовцю» пропонується прибрати останню фразу про непричинення смерті військовослужбовцю, якщо в інший спосіб припинити кримінальне правопорушення не можна.

До кримінальних правопорушень, згідно зі Статутом ЗСУ, у цьому випадку належать правопорушення, пов’язані з:

  • непокорою, опором чи загрозою начальнику;
  • застосуванням насильства;
  • самовільним залишенням бойових позицій та певних місць дислокації військових частин (підрозділів) у районах виконання бойових завдань.

Іншими словами, «слуги народу» пропонують дозволити вбивати солдатів ЗСУ за невиконання наказу та дезертирство.

У записці пояснення до законопроекту сказано, що це допоможе посилити можливості припиняти кримінальні правопорушення солдатів у війну з Росією.

Більшістю ініціаторів законопроекту стали депутати від «Слуги народу», включаючи Галину Третьякову, яка неодноразово подавала до ВР права працівників, що звужують, законопроекти і говорила про «дітей низької якості», І Мар’яну Безуглий, яка була ініціатором законопроекту про позбавлення громадянства українців, які у війну виїхали до Росії, але після скандалу відкликала свій підпис

Цікаво, що Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки вже рекомендував ВР прийняти його у першому читанні за основу та загалом, а після доопрацювати.

Доопрацювання, на думку комітету, має стосуватися того, що використання зброї командиром проти солдатів допускатиметься лише в тих випадках, коли виникає реальна загроза здоров’ю чи життю такого командира (начальника), підлеглого, якому командир (начальник) наказує про використання зброї або інших осіб. Проте, механізми контролю такої ситуації для недопущення зловживань подібним правом у комітеті не запропонували.

Джерело: klymenko-time