Підвищення тарифів в Україні. Кому доведеться платити більше?!

В Україні знову слід чекати на підвищення тарифів – повідомляє: «Твоя Україна» – посилаючись на видання: «Obozrevatel».

«Ми переживаємо найбільшу енергетичну кризу за всю історію України» – про це заявила в.о. міністра енергетики Ольга Буславець на круглому столі у вівторок, 5 травня.

З закінченням карантину проблема не владнається сама собою, адже енергетична безпека всієї країни опинилась під загрозою, оскільки:

  • споживання впало на 9% (тепла зима, карантин, спад виробництва);
  • в гідроенергетиці найнижчий в історії України показник виробництва (4303 млн квт-год);
  • заборгованість перед “Енергоатом” – 5 млрд грн;
  • у 2020-му зріс імпорт електроенергії з РФ і Білорусі.

“Ще одна проблема – стрімке неконтрольоване збільшення потужності відновлюваної енергетики в рамках застарілої моделі “зеленого” тарифу. На жаль, час було втрачено, і за минулий рік така потужність зросла майже втричі. Швидке зростання тривало і в поточному році. Високий “зелений” тариф створює значне фінансове навантаження на ринок електричної енергії. Крім того, це негарантоване виробництво, яке дуже важко регулювати системі”, – повідомила Буславець.

“На період безпрецедентної кризи ми обмежили імпорт із Білорусі та Росії. Ми стежимо за ситуацією на ринку і розуміємо, що повинні захищати споживачів. Будемо стежити, якщо ціна зростатиме, і хоч це не дуже ринково, ми будемо стримувати зростання“, – наголосив глава НКРЕКП Валерій Тарасюк.

Фото: “Obozrevatel”

 Міністерство енергетики, профільний комітет і регулятор розробили план дій, який зараз узгоджуватимуть і втілюватимуть в життя, але всі розуміють, що підвищення тарифів не уникнути.

Зараз українці в середньому платять за електроенергію майже 1,1 грн за кВт-год. При цьому перші 100 кВт-год коштують 90 копійок, а кожен наступний – 1,68 грн. У НКРЕКП пропонують, щоб усереднений тариф був на рівні 1,4 грн. Тобто можливе подорожчання складе 30%.

За словами експерта з енергетики Мирослави Качко:

«Підвищувати тарифи населенню треба було ще торік. З 1 липня минулого року працює вільний ринок (саме його запуск і спровокував дисбаланси, оскільки не було вирішено проблему заборгованостей), і за задумом українці мали платити за “світло” за ринковими тарифами.»

 “Згідно із законом, підприємствам цю різницю між ринковим тарифом і тим, який тариф призначений, повинні компенсувати з бюджету. Зрозуміло, цього немає. Зараз вартість електроенергії для населення не відповідає ринковому рівню, та ми повинні плавно відмовлятися від перехресного субсидування”, – заявила Качко. Іншими словами, сім’я, яка зараз платить за електроенергію, до прикладу, 200 грн на місяць, згідно з пропозицією НКРЕКП після перегляду тарифів повинна заплатити вже 260 грн. Причому для тих у кого є субсидії цю різницю повністю покриє допомога від держави, а ось іншим доведеться переплачувати не так вже й багато.