Правоохоронці розслідують обставини смерті в лікарні 23-річного мешканця Городоцького району

Сьогодні, 7 травня, поліцейськими Львівської області під час моніторингу соціальних мереж було виявлено повідомлення про смерть 23-річного мешканця Городоцького району, яка, на думку його родичів, настала внаслідок неналежного виконання медиками місцевої лікарні своїх професійних обов’язків.

Про це інформує Твоя Львівщина, посилаючись на Відділ комунікації поліції Львівської області та сайт Zaxid.net.

За даним фактом слідчі Городоцького відділення поліції відкрито кримінальне провадження за ч. 1. ст. 140 (Неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання, передбачене санкцією статті – позбавлення волі на строк до двох років. Правоохоронці встановлюють обставини події, проводиться досудове розслідування.


Світлина Ростислава взята із сайту zaxid.net

У понеділок, 27 квітня, у Городоцькій ЦРЛ помер 23-річний мешканець Городка Ростислав Комнатний, якому місцеві лікарі не змогли вчасно діагностувати гострий апендицит. Уночі 22 квітня хлопець звернувся зі скаргами на різкий біль внизу живота та блювоту у приймальне відділення Городоцької ЦРЛ, натомість його відправили на амбулаторне лікування. Призначили ліки від здуття живота. Через кілька днів Ростислава у важкому стані повторно доправили до лікарні, проте врятувати його життя вже не вдалось.

“Увечері 21 квітня у брата з’явилася блювота і різкі болі внизу живота. Спочатку ми це сприйняли як ймовірність харчового отруєння, дали йому ліки, але це не допомогло. Вирішили вночі їхати на «швидку», оскільки припустили, що може бути апендицит і розуміли, що в такому разі зволікати не можна. Приймальне відділення було зачинене – карантин. Санітарка ще нам зробила зауваження, чому ми вночі приїхали, а не зачекали до ранку. Я пояснила, що треба перевірити, чи в брата апендицит”, – розповідає сестра Ростислава Галина.

У приймальному покої лікарні хлопця оглянули чергові лікарі, зокрема, 37-річний хірург Віктор Потєхін, та гострого апендициту не запідозрили. Було припущення, що хлопець переїв на свята і у нього загазованість кишківника. Вкололи знеболюче та відправили до сімейного лікаря з рекомендаціями здати аналізи. Окрім того, попросили родичів написати відмову від госпіталізації.


У наступні дні, 23 та 24 квітня, хворий Ростислав з сестрою відвідав сімейного лікаря, здавав аналізи, робив УЗД та рентген черевної порожнини. Щоправда жоден лікар, ні у районні лікарні, ні хірург у поліклініці не побачили у хлопця ознак гострого апендициту.

“Аналіз сечі показав, що все в нормі, лише був пісок. Кров не здавали, бо нам не дали скерування. Лікар, який проводив УЗД, написав, що всі внутрішні органи здорові. З тими аналізами ми потрапили в поліклініці до хірурга Тетяни Мухи. Хірург уважно розпитувала про симптоми, додатково скерувала на рентген черевної порожнини. Після цього, порадившись з рентгенологом, встановила діагноз – кишкові коліки та здуття живота. Виписала лікування на три дні – “Еспумізан”, знеболення “Спазмалгон”, пробіотик та дієту. Також консультувала телефоном”, – розповідає сестра Галина.


На третій день амбулаторного лікування стан Ростислава погіршився, тому родичі відвезли самостійно його на “швидку”. Чергова зміна хірургів на чолі з заступником директора лікарні Анатолієм Матківським прооперували хлопця, однак його життя не вдалось врятувати, тому 27 квітня Ростислав Комнатний помер у лікарні.

Родичі покійного переконані, що їхній брат став жертвою халатності городоцьких лікарів. Тому й вирішили публічно розповісти, як все відбувалося. Вважають, що це допоможе запобігти іншим смертям.


Ілюстративне зображення