На Прикарпатті мешканці двох сіл протестували через стихійне сміттєзвалище (ФОТО)

У Галицькому районі мешканці двох сіл – Німшин та Демешківці три години блокували заїзд до незаконного сміттєзвалища. Таким чином люди вимагали його закриття.

Сюди роками привозять сміття привозять з Бурштина, Галича, Більшівецької ОТГ та інших сіл району.

Активіст Василь Абрамів розповів, що конфлікт через сміттєзвалище триває вже декілька років, але влада не проводить жодні дії та не реагує на обурення селян.

Сьогодні після декілька годинного протесту до людей приїхали голова РДА Сергій Канюк та очільниця Бурштина Роксолана Джура. Чиновники пообіцяли людям, що у середу зберуть спеціальну комісію. У її складі повинні бути представники екологічної інспекції, профільного департаменту ОДА та депутатів. Вони повинні вирішити, що далі робити зі сміттєзвалищем.

«Зараз сміттєзвалище розширяється. Відходи відгортають аж до озер, які розміщені неподалік, а там відпочивають люди. Немає належного впорядкування, купи сміття ростуть вгору. Це стихійне сміттєзвалище порушує екологічні норми. До найближчого села 300 метрів, тож під час сильного вітру сміття летить людям на подвір’я», – розповідає Абрамів.

Люди запевняють, що якщо проблему не буде вирішено — блокування продовжиться.

Сміттєзвалище, яке розташоване між селами Різдвяне та Німшин, можна назвати стихійним: це не офіційний полігон, але його обслуговує комунальне підприємство. Сюди звозять сміття зі всього району.

30 червня на сміттєзвалищі сталася пожежа. Горіло сміття на 200 м кв. Вогонь загасили, потерпілих не було.