Найекстремальніший час року. Чим небезпечна зима для літніх людей

У кожній порі року можна знайти свої плюси та мінуси. Але саме зима вважається найекстремальнішим часом року. Особливо небезпечна вона для людей похилого віку. Розповідаємо, які загрози несуть зимові місяці для тих, кому «далеко за…», та як уникнути цих неприємностей.

Переохолодження

Чим старша людина, тим більше вона мерзне взимку. Це цілком зрозуміло. З віком у нас стоншується шкіра, знижується природна температура тіла, погіршується кровообіг, зменшується м’язова маса, знижуються запаси бурої жирової тканини. Також не потрібно забувати про профілактику серцево-судинних захворювань. Віковому організму потрібні додаткові вітаміни, приймати які слід тільки за призначенням лікаря. А ось придбати ліки без необхідності стояти у черзі, можна на сайті https://www.add.ua/ – “Аптека Доброго Дня. Крім того, літні менше їдять (а значить, в організм надходить менше енергії та тепла) і страждають на хронічні захворювання, які посилюють чутливість до холоду (наприклад, при гіпертонії, стенокардії та цукровому діабеті особливо сильно мерзнуть кінцівки – руки та ноги).

Віковому організму потрібне підживлення ззовні. Щоб не отримати переохолодження і навіть обмороження, літнім зимою варто одягатися для виходу на вулицю набагато ретельніше, ніж молоді.

Неодмінними деталями гардеробу при виході на вулицю мають бути:

  • теплий верхній одяг;
  • шапка, шарф;
  • рукавички;
  • теплі шкарпетки.

Вдома теж бажано максимально утеплитися. Можна скористатися допомогою обігрівачів, грілок або електричних ковдр. Не варто нехтувати шарфом, вовняними шкарпетками та навіть валянками.

Увага! Особливо важливо, щоб узимку було тепло ногам.

Зневоднення

Хоч як це дивно, саме взимку люди відчувають сильне зневоднення. У цього явища дві основні причини:

• батареї та обігрівачі, вони буквально висмоктують вологу з повітря у квартирі;

• зменшення споживання рідини, адже взимку почуття спраги з’являється значно рідше, ніж у теплу пору року.

У людей у ​​віці приховане зневоднення може призвести до утворення тромбів, які згубно впливають на серцево-судинну систему.


Тому цієї пори року важливо вживати 1-1,5 літра рідини на добу. Бажано пити звичайну воду кімнатної температури.

Увага! Майте на увазі, що гарячий чай з лимоном, який так люблять літні, має сечогінний ефект і швидко виводить рідину з організму.

Травми

З віком кістки людини стають крихкими, кісткова тканина витончується, тому взимку з-за льоду (часто прихованого під снігом) будь-яке пересування вулицею стає для літніх джерелом підвищеної небезпеки.

Зростає можливість посковзнутися, впасти і отримати травму, аж до перелому. За статистикою, люди у похилому віці найчастіше ламають шийку стегна.

Малоінвазивні методики полегшують процес зрощення місця перелому.

Подібних травм можна уникнути, якщо правильно підібрати взуття: підошва у неї має бути глибокою та стійкою. До того ж зараз у продажу є спеціальні антиковзні пристрої для взуття. Рекомендується також скористатися для більшої стійкості спеціальним тростиною.

Проте впасти літня людина може не лише на вулиці, а й у власній квартирі. Тому з урахуванням погіршення з віком зору та короткої тривалості взимку світлового дня є сенс обладнати вдома додаткове освітлення.

Увага! У разі отримання серйозної травми або підозри на перелом постарайтеся звернутися до лікаря протягом доби після події. Це дозволить прискорити процес відновлення та реабілітації.

Втрата орієнтації

Сніг, що лежить узимку, змінює контури та деталі пейзажу, і звичні орієнтири стають менш помітними чи невпізнанними. Ситуацію можуть посилити снігопад, хуртовина або пурга. У такій обстановці літня людина, особливо з ослабленим зором, здатна легко втратити орієнтацію і заблукати, що може призвести до різних неприємних наслідків.

Тому, збираючись надвір, обов’язково візьміть із собою мобільний телефон з повною (!) зарядкою. Це необхідно для екстреного зв’язку.

Не завадить, щоб у людини у віці був із собою кулон або візитка з власними ПІБ, адресою та контактами найближчих родичів.

Подібний «адресник» бажано закріпити на одязі, кишені, сумці або будь-якому іншому видному місці.

Увага! Ультрафіолет, який відбивається снігом, впливає на сітківку очей набагато агресивніше, ніж звичайне, що теж може призвести до втрати орієнтації на місцевості. Тому людям старшого покоління взимку необхідно мати при собі сонцезахисні окуляри.

Депресія

У похмурі, і темні зимові дні багато людей починають відчувати депресію. Особливо літні. Причиною цього є гостра нестача вітаміну D, а проявами – нудьга, неспокій, апатія, погані думки, з якими впоратися досить складно.

Щоб відновити моральний тонус, потрібно щодня проявляти фізичну активність (легка гімнастика вдома, обов’язкові прогулянки на вулиці), вживати вітаміни, збалансувати раціон, налагодити повноцінний (не менше 8 годин) нічний сон і урізноманітнити своє дозвілля.

Важливим фактором є живе спілкування з родичами або друзями (очно або по телефону). Навіть позитивне спілкування по скайпу або в соціальних мережах може мати належний терапевтичний ефект.