Навчання HR: як виростити ефективних фахівців з управління персоналом

Щоб бути затребуваним і цінним, будь-який фахівець, в тому числі з управління персоналом, повинен постійно оновлювати знання і збагачувати досвід. Тому курси по управлінню персоналом стають все більш популярним освітнім продуктом. У чому їх користь для самого фахівця з кадрів і для всієї компанії? Якими бувають курси HR, чому вони навчають? Які моменти потрібно враховувати при виборі програми? Відповіді знайдете в цій статті.

Що являє собою навчання HR
Персонал компанії не даремно називають «людським капіталом» – очевидно, що успіх підприємства визначають кадри. А кадрами, як і будь-якими іншими ресурсами, потрібно вміло керувати. Діяльність фахівця з HR вже давно не зводиться до підбору персоналу і роботі з документами. Від нього залежать такі умови процвітання бізнесу, як:

  • рівень компетентності та професіоналізму співробітників;
  • їх бажання працювати;
  • відносини колективу з керівниками;
  • почуття задоволення від роботи у кожного співробітника;
  • психологічна атмосфера в організації.


HR-фахівець повинен не тільки досконало володіти теоретичною базою, але і правильно її застосовувати. Від успішного менеджера з персоналу чекають відмінного володіння навичками комунікації, вміння добре розбиратися в людях, швидко і ефективно справлятися зі змінами, бачити і прогнозувати на кілька кроків вперед. Він повинен знати, як побудувати модель управління HR, спираючись на особливості своєї компанії.

Всьому цьому не вчать у вузах. До того ж ринок – настільки мінлива структура, що вимоги до персоналу і методи роботи з ним оновлюються з року в рік. Ігноруючи цю динаміку, HR-менеджер неминуче заведе кадрову політику підприємства в глухий кут.

Висновок простий: щоб зберігати і підвищувати свою цінність для компанії, фахівець з персоналу повинен безперервно навчатися. Причому одних академічних знань недостатньо: новий досвід потрібно випробовувати на практиці, вирішуючи реальні бізнес завдання, обмінюючись досвідом з учасниками програми і обговорюючи насущні поточні питання управління персоналом. Саме на це націлені тренінги для HR-менеджерів.

Тренінги та програми для HR-менеджерів
Завдання курсів та тренінгів для HR-менеджерів – дати фахівцям глибокі прикладні знання, познайомити з актуальними світовими тенденціями в галузі управління кадрами. Велика частина часу в навчальному процесі відведена практичних занять. В результаті слухачі набувають досвіду застосування новітніх інструментів, вчаться вирішувати складні завдання HR-менеджменту і вибудовувати власну стратегію управління персоналом.

Навчання HR-фахівців ведеться в різних форматах, широко використовуються інтерактивні методи. Програма включає різні напрямки функції HR, такі як підбір та адаптація персоналу, навчання і розвиток, оцінка і формування корпоративної культури і т. Д.