Коронавірус приніс славу фільму “Зараза” 2011 року

Коронавірус приніс неабияку славу та успіх голлівудській кінострічці “Зараза” режисера Стівена Содерберга, що вийшов на екрани у 2011 році. Ще тоді фільм не став блокбастером, однак тепер увійшов до списку найчастіше завантажуваних стрічок американського iTunes Store, а в Google кількість пошукових запитів, що містять назву фільму, б’є усі рекорди. Людей так зацікавив цей фільм, бо дев’ять років тому кінострічка фактично предрекла цьогорічну епідемію коронавірусу. Про це пише Твоя Україна, посилаючись на ВВС Україна.

Попри зірковий акторський склад (у стрічці знялися Метт Деймон, Гвінет Пелтроу, Джуд Лоу, Кейт Вінслет), за касовими зборами фільм у 2011 році посів лише 61 місце у світі. Якщо у грудні, коли світ вперше почув про появу нового коронавірусу в Китаї, в каталозі студії Warner Bros. фільм посідав лише 270 місце за популярністю, то тепер “Зараза” поступається лише “Гаррі Поттеру”. Усе це – завдяки дивовижній схожості сюжету фільму десятирічної давнини з подіями, що тепер розвиваються в реальності.

У фільмі жінка, яку грає Гвінет Пелтроу, гине від загадкового смертельного вірусу, який вона підхопила в Китаї. Це спричиняє паніку в усьому світі.

Нещодавно Гвінет Пелтроу ще більше додала інтересу до фільму: вона оприлюднила в інстаграмі своє фото в масці під час трансатлантичного перельоту.

“Я вже бачила це кіно, – написала акторка. – Тому зберігайте спокій, утримуйтесь від рукостискань, частіше мийте руки”.

У фільмі Гвінет Пелтроу через рукостискання заражається вірусом MEV-1 у Гонконзі від шеф-кухаря, який приготував свинину, а свиня, своєю чергою, була інфікована кажаном.

Жінка повертається додому в США, хворіє і незабаром помирає. Помирає і її син. А чоловік, якого грає Метт Деймон, виявляється стійким до інфекції…

В реальності, вважають фахівці, зараження в Ухані почалося після того, як вірус подолав міжвидовий бар’єр і передався від тварини до людини.

І є дуже велика вірогідність того, що, як і у випадку з епідемією SARS у 2002-2003 роках, першоджерелом вірусу були саме кажани. Вже потім через інших тварин вірус міг перейти до людини.

Як і справжній коронавірус Covid-19, вигаданий вірус із фільму розповсюджується при близькому контакті людей або через дотики до заражених поверхонь.

І кіношна, і справжня хвороби вражають дихальні шляхи, проте MEV-1 – це мутація реально існуючого вірусу Nipah, який належить до іншого сімейства, аніж Covid-19.

Коли у фільмі відбувається спалах вірусу, працівники Служби санітарно-епідеміологічної розвідки (така служба дійсно існує) отримують завдання виявити й ізолювати заражених.

Поступово Чикаго опиняється в карантинній зоні, що дуже нагадує реальний розвиток подій у Китаї, де цілі міста закриті на карантин.

Намагаючись впоратися зі спалахом коронавірусу, цим самим шляхом пішла й Італія.

Автор сценарію стрічки Скот Бернс в інтерв’ю виданню Fortune розповів, що автори фільму ставили перед собою завдання показати, наскільки сучасне суспільство не підготоване до подібних епідемій. “Схожість “Зарази” й коронавірусу незначна, випадкова й насправді не така вже й важлива. Куди важливішою й точнішою виявилася суспільна реакція, поширення страху й ефект доміно”, – каже Скот Бернс.