Дерев’яна церква Святих Косми і Дем’яна, с. Корчин (1824 р.)

Мабуть усі, хто їхав зі сторони автотраси Київ – Чоп в село Урич аби відвідати скелі Тустані, бачив чудову дерев’яну церковцю Святих Косми і Дем’яна у селі Корчин. А все тому, що стоїть бойківська святиня прямо при дорозі і своїм виглядом милує око кожного мандрівника.

Вигляд з південної сторони

Історична довідка:

Збудована церква з дерева у 1824 році. Відомо, що ремонтувалась у 1890 році, а канонічна візитація відбулась у 1909 році.

Ікона з церкви Косми і Дем’яна «Святий Юрій та свята Параскева П’ятниця» кінця XV – початку XVI ст., тепер є окрасою експозиції Національного музею у Львові. На іконі на повен зріст, у лицарському вбранні, зі стягом та щитом у руках зображений святий Юрій. Свята Параскева П’ятниця у піднятій правій руці тримає хрест, а лівою рукою благословляє. В цій іконі помітний вплив цехового малярства Європи. Зокрема, літери виконані у готичному стилі.

Вигляд у 1930-х роках. Фото: Ігор Чудійович

Розташування:

Історично село Корчин поділене на східну та західну частини – Корчин Рустикальний та Корчин Шляхетський. Саме в Корчині Рустикальному й зустрічаємо дерев’яну церковцю. Розташування цікаве ще й тим, що стоїть святиня у долині річки Стрий. Там же проходить головна дорога через село, якою можна дістатися з Верхнього Синьовидного до відомого села Урич, а далі до курортної Східниці.

Стоїть при дорозі, позаду у долині тече річка Стрий

Опис:

Храм збудований у бойківському стилі. За своїми архітектуриними формами належить до тризрубних, одноверхих. Вівтарем орієнтоаний на схід. Четверик нави ширший від бокових зрубів, переходить дещо менший четверик, а далі у два восьмерика, об’єм яких накритий восьмигранним шатром. Завершений глухим ліхтарем з маківкою. Бокові ж зруби завершуються двосхилими дахами.

Вид з північно-західної сторони

По периметру оточує церкву піддашшя, під опасанням якого стіни вертикально шальовані дошками. А над ним оббиті ґонтою світло коричневого кольору. До храму ведуть два входи: з півдня і заходу. Підкреслені вони двосхилими дашками, які виступають з площини піддашшя. Вікна арочної форми розміщені в один ряд по чотири з північної та південної сторони. Також з кожної сторони верхнього восьмерика виглядає маленьке кругле віконце.

Вхід у храм із західної сторони

Дзвіниця:

Квадратова у плані дзвіниця стоїть на північний-захід від храму.
Накрита пірамідальним дахом, а стіни вертикально шальовані дошками.

Релігійна громада:

Святинею опікуються парафіяни Української греко-католицької церкви.

Пам’ятка архітектури:

Корчинська дерев’яна церква разом з дзвіницею належить до пам’яток архітектури місцевого значення. В реєстрі нерухових пам’яток під охоронними номерами 504/1-М і 504/2-М.

Автор фото та публікації: Роман Гарасим