Герої Небесної Сотні з Городоччини. Пам’ятаємо

20 лютого  – День Героїв Небесної  Сотні. Згідно Указу Президента України від 11 лютого 2015 року “Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні”.
“На підтримку ініціатив громадськості та з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України”, – йдеться у документі.


Окрім того, парламент підтримав заяву “у зв’язку з шостою річницею початку Євромайдану та подій Революції Гідності”, якою визнає події 2013–2014 років ключовим моментом українського державотворення.
Відповідне рішення депутати ухвалили 17 лютого 2021 року, у переддень річниці початку масових розстрілів на майдані Незалежності.


Серед полеглих мітингувальників під час Революції Гідності є й уродженець Городоччини – Іван Бльок.

Іван Бльок народився 21 липня 1973 року у м. Городок Львівської області. Підприємець, власник магазину. Учасник Помаранчевої революції.



Приїздив на Майдан у найважчі моменти, був охоронцем барикад. Востаннє приїхав 19 лютого. Загинув вранці 20 лютого на вулиці Інститутській від кулі снайпера у серце. Дівоче прізвище дружини — Тур і чоловіка інколи також називали Туром, до списків загиблих його було внесено під цим прізвищем.

Похований Іван Бльок у рідному місті Городок, йому було 40 років. Залишив сестру Світлану, дружину Наталю з двома неповнолітніми дітьми: дочкою Лілею та сином Павлом, а також старшу дочку Ярину від першого шлюбу.



Нагороди та відзнаки

  • За громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності, Указом Президента України № 890/2014 від 21 листопада 2014 року Івану Бльоку було присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” (посмертно).
  • 4 липня 2015 року патріарх УПЦ КП Філарет нагородив Героя почесною медаллю “За жертовність і любов до України” (посмертно).
  • 8 травня 2016 року, під час Служби Божої в соборі Святого Юра у Львові, подвиг Героя було відзначено Грамотою Верховного архієпископа Києво-Галицького Святослава (посмертно).


Пам’ятаємо! Не забудемо ніколи! Слава Героям!
Вічна пам’ять Героям Небесної Сотні!


Джерело інформації та фотографії – сайт nebesnasotnya.com