Герої Небесної Сотні зі Старосамбірщини. Пам’ятаємо

20 лютого  – День Героїв Небесної  Сотні. Згідно Указу Президента України від 11 лютого 2015 року “Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні”.
“На підтримку ініціатив громадськості та з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України”, – йдеться у документі.


Окрім того, парламент підтримав заяву “у зв’язку з шостою річницею початку Євромайдану та подій Революції Гідності”, якою визнає події 2013–2014 років ключовим моментом українського державотворення.
Відповідне рішення депутати ухвалили 17 лютого 2021 року, у переддень річниці початку масових розстрілів на майдані Незалежності.


Серед полеглих мітингувальників під час Революції Гідності є й уродженець Старосамбірщини – Богдан Сольчаник.

Богдан Сольчаник народився 25 липня 1985 року в місті Старий Самбір.

Отримав у Львові вищу освіту, а згодом проходив докторську програму у Варшаві та готувавдо захисту дисертацію «Виборчі практики в малому західноукраїнському місті. 1965–2006 роки». Богдан викладав на кафедрі нової та новітньої історії України Українського католицького університету, був активістом Громадянської мережі “ОПОРА”. Саме громада, її місцева самоорганізація у малих селах і містечках, вважав Сольчаник, має стати рушійною силою для розвитку країни. Відтак, юнак брав активну участь у громадських рухах, – ще сидячи за шкільною партою. Мабуть, усі друзі солідарні, що у будь-якій незрозумілій ситуації Богдан завжди брав відповідальність на себе.



Богдан Сольчаник восени 2004-го виводив на площі Львова студентів, щоб боротися з “кучмізмом”. Але тільки через ненасильницький спротив. Він не знав, що таке насильство. А також, він влітку 2013-го ініціював у Львові акції солідарності з мешканцями Врадіївки, що повстали проти міліцейського свавілля.

Це він знову – і востаннє – закликав львівських студентів до мирного протесту, коли стало відомо, що асоціацію з ЄС не підпишуть. На Майдан в Київ Богдан приїздив кілька разів.

Богдан Сольчаник загинув від ворожої кулі – на вулиці Інститутській, біля готелю “Україна”. Похований у рідному місті Старому Самборі, йому було 28 років. Залишив батьків – Зіновія та Оксану, брата Степана.



Вшанування пам’яті

У Старому Самборі ім’ям Богдана Сольчаника 14 березня 2014 року названо вулицю. На честь героя на фасаді будинку, в якому він проживав, а також на фасаді Старосамбірської загальноосвітньої школи № 1, в якій навчався, встановлено меморіальні дошки. Цій школі надано ім’я Богдана Сольчаника.

У 2014 році була видана його друзями та близькими людьми збірка віршів Богдана Сольчаника під назвою “Кухні мого покоління”. Ці вірші автор ніколи не публікував і навіть намагався нікому не показувати
Вірші розкривають світогляд Богдана, його внутрішні переживання та ставлення до подій сучасності. Збірка складається з трьох тематичних розділів: особистої, суспільної та любовної лірики, написаної у період з 2002 по 2013 рік.


Нагороди та відзнаки

  • За громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності, Указом Президента України № 890/2014 від 21 листопада 2014 року Богдану Сольчанику було присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” (посмертно).
  • 4 липня 2015 року патріарх УПЦ КП Філарет нагородив Героя почесною медаллю “За жертовність і любов до України” (посмертно).
  • 8 травня 2016 року, під час Служби Божої в соборі Святого Юра у Львові, подвиг Героя було відзначено Грамотою Верховного архієпископа Києво-Галицького Святослава (посмертно).


Пам’ятаємо! Не забудемо ніколи! Слава Героям!
Вічна пам’ять Героям Небесної Сотні!


Джерело інформації та фотографії – сайт nebesnasotnya.com