В Україні знімуть з озброєння ракетні комплекси та системи залпового вогню.

До Держоборонзамовлення на 2020-ий рік не входить закупка ракетних комплексів «Нептун» та партії ракет до РСЗВ « Вільха» – повідомляє Твоя Львівщина, посилаючись на видання: “Мілнавігатор”.

« На засіданні РНБО розглядається конкретний документ оборонного планування в Україні – це державне оборонне замовлення. Занепокоєння викликає той факт, яким чином цей документ складений і що це змушує сумніватися в компетентності керівництва. Та найстрашніше те, що , якщо документ буде прийнято саме у такому вигляді – це означатиме повний провал ключових оборонних ініціатив України. – зазначив Бутусов.

« Також ДОЗ відміняє всі українські ракетні програми, які досі ніхто не відміняв. Це означає, що не передбачатиметься закупівля партії ракет «Вільха» та фінансування програми «Нептун». Без цього ракетна програма помре і всі унікальні досягнення останніх років будуть втрачені. Всі країни світу розвивають оперативно- тактичну ракетну зброю і реактивні системи залпового вогню.

Згідно з попередніми даними, за 2019-ий рік, було закуплено і передано на озброєння 100 ракет «Вільха». Один залп такої установки – це 12 ракет, а програми передбачають закупівлю значно більшої кількості ракет. Також відповідне фінансування потрібне програмі «Нептун».

В Україні зараз є два виробники снарядів, але виробництво і технології ще не обкатані. Минулого року, за деякими даними, було передано на озброєння 1300 снарядів вітчизняного виробництва. Снарядів потрібно багато, бо на складах залишився лише невеликий запас.

Виробництво снарядів в Україні потребує порівняльних випробувань, аналізу якості технологій виробництва. Все це потребує фінансування. Крім того недостатньо фінансування виділяється на зв’язок. Реалізувати концепцію електронного поля бою без зв’язку, здатного передавати відеопотік – неможливо. Немає закупівлі тепловізійних прицілів для керованих ракет та тепловізійних прицілів для протитанкових ракетних комплексів. Держава не оснащує обладнанням основні системи озброєння для нічного бою.

Єдине, що фінансується досить добре – це закупівля дванадцяти та п’ятнадцятитониих бронеавтомобілів. Планується закупити понад 100 таких машин , але жодна з них, в силу своїх характеристик – не знадобиться нашій піхоті, через слабку прохідність.  Також планується закупити 24 польських бронетранспортера. Україна в цьому плані відмовляється працювати над виробництвом власної техніки, натомість фінансує польський оборонпром.

Командири батальйонів і рот досі їздять на волонтерських машинах через нестачу БМП та БТР- ів.

ДОЗ- розробляє Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. ДОЗ – це план виробництва та дослідно- конструкторських робіт на рік, в який входять всі оборонні програми. ДОЗ – це  не касовий чек зі списком покупок, а сума оборонних програм і у такому вигляді його приймати не можна. Він вимагає доопрацювань. Прийняття цього документа в такому плачевному стані, лише підтвердить той факт, що жодної уваги до обороноздатності країни, керівництво країни не проявляєю» – Facebook Юрія Бутусова.