В одному з сіл Городоччини ферми отруюють повітря і воду (фото)

Мешканці села Речичани Городоцького району скаржаться на непридату для пиття воду та отруєне повітря.
Причиною цього екологічного лиха, на їхню думку, є діяльність свино- і птахоферм. Даним питанням зайнялись представники міжнародного благодійного фонду “Екологія-Право-Людина”.

Про це повідомляє Твоя Львівщина, посилаючись на допис фейсбук у спільноті “Народна Думка”.


“Людей турбує стійкій сморід з-за парканів цих ферм. У мешканців села була підозра, що вода в їхніх криницях забруднюється через таке сусідство, тому вони дали воду зі своїх криниць на аналіз та з’ясували, що вона не є питною через перевищення аміаку та інших показників”, – про це повідомляє керівниця юридичного відділу МБО “Екологія-Право-Людина” Ольга Мелень-Забрамна.


“Класичний приклад – ферма на 50 тисяч свиней створюють таке ж саме забруднення, як місто-мільйонник” – зазначає еколог Анатолій Павелко.


Відходи від курей та свиней є, проте укладеного договору про утилізацію тваринних залишків немає. Для того щоб їх використовувати як органічне добриво, гній треба витримувати від трьох до шести місяців, додавати певні речовини для прискорення бродіння. Бо гній – це не тільки калій, азот, там є залишки антибіотиків та хімікатів. Через це він смердить, забруднює довкілля, виснажує водні ресурси та становить небезпеку для людей.


“Сільська рада Речичанів і Городоцька РДА мають претензії до земельних питань цих господарств. Не всі ферми мають договір оренди землі. Через відсутність правовстановлюючих документів на землю фермери ухилилися від обов’язку з проведення громадських слухань в селі Речичани”, – наголосила керівниця юридичного відділу МБО “Екологія-Право-Людина” Ольга Мелень-Забрамна.
Громадські слухання, за її словами, це – інструмент впливу громади на фермерів. Тобто селяни могли би через рішення, прийняті на громадських слуханнях, коригувати і навіть забороняти роботу підприємств, які шкодять довкіллю.


За словами О. Мелень-Забрамної, торік до села приїжджала інспекція, що виявила багато порушень: зберігання відходів тваринництва в непридатному місціі, відсутність дозвільних документів. Приписи фермерам-порушникам надали, але вони на це не дуже реагують, оскільки штрафи – низькі. Фермерам простіше заплатити близько 1700 грн штрафу і – далі забруднювати навколишнє середовище.