Вища освіта в Польщі та в Канаді: порівнюємо умови навчання та ціни

Збираєтеся їхати на навчання за кордон, але ще до кінця не визначилися з країною? Справді, освіта за кордоном відкриває безліч можливостей для молоді. Це не тільки престижний диплом, а й можливість подивитися світ, розширити свій кругозір, познайомитися з безліччю цікавих людей. І це далеко не всі переваги. Але куди ж поїхати? Найчастіше молодь вибирає освіту в Польщі та Канаді. Більш детально розповімо про вступ до вузів Канади та Польщі, а також про актуальні ціни на навчання.

Вища освіта Канади

Як ви вже могли зрозуміти, вища освіта в Канаді надається не лише в університетах, але й у коледжах. Куди ж краще вступити? Це залежить від ваших побажань і фінансових можливостей. Є хороші коледжі Канади, які пропонують дуже високий рівень практичної підготовки. Тут молодь вчиться 2-4 роки. Ви зможете вибрати одну з більш ніж 500 навчальних програм залежно від своїх уподобань. Для цього спочатку вам потрібно подумати, в який зі сфер ви б хотіли працювати в майбутньому – наприклад, в медицині, IT-секторі, енергетиці, юриспруденції і т.д.

Вузи Канади для українців – хороша альтернатива коледжам. Тут потрібно довше вчитися, але і результат не змусить себе чекати: ви зможете отримати престижну роботу за фахом практично в будь-якій країні світу. Більшість випускників намагаються залишитися в Канаді, адже це одна з найбільш комфортних країн для життя. Тут не тільки розвинена економіка, а й дуже гарна природа, а туризм є невід’ємною складовою життя більшості місцевих жителів.

Скільки коштує навчання у коледжах та вузах Канади?

За 1 рік навчання в коледжі потрібно буде заплатити в межах 11-17 тис. CAD (канадських доларів), за 1 рік в університеті – від 17 тис. CAD. Як бачите, коледжі – це більш бюджетний варіант. Також студенти мають можливість підробляти і активно нею користуються, щоб заробити собі на кишенькові витрати.

Детальніше про програми навчання в Канаді ви можете дізнатися на сайті proekt-obk.com. До речі, тут є і інформація про вступ до вузів Польщі: можливо, ви вибираєте між цими двома країнами. Що ж,

Вища освіта Польщі

Освіта в Польщі після 11 класу – вибір більшості українських абітурієнтів, які їдуть навчатися за кордон. Чому саме Польща? Сюди легше вступити, легше вивчити мову, не потрібно далеко їхати, а ціни на навчання будуть значно нижчі, ніж ціни на освіту в Канаді.

Для вступу потрібно подати стандартний пакет документів. На більшість спеціальностей не потрібно здавати вступних іспитів. Не потрібно також подавати результати ЗНО. Сама процедура вступу максимально спрощена. Тут вчаться 3,5-4 роки на бакалавраті та 1,5-2 роки на магістратурі.

Скільки буде коштувати освіта у польських ВНЗ?

Мінімальна ціна за 1 рік навчання – близько 800 євро, в середньому ж студенти платять 1,5-2 тис. євро за рік. На проживання йде орієнтовно 250 євро в місяць. Також студенти мають можливість підробляти, і заробляють собі на кишенькові витрати самостійно. Чи можна отримати освіту безкоштовно? Так, але лише у 2-х випадках. 1 випадок – ви маєте карту поляка та успішно складаєте іспити. 2 випадок – ви виграєте грант на навчання у цій країні.

Бажаємо вам вдалого вибору країни та університету. Не варто переживати: у вас все вийде, і ви обов’язково вступите до хорошого навчального закладу. А підготовку до вступу рекомендуємо починати вже зараз!