Як не допустити появи кіптяви на скляних дверцятах для каміна?

Встановлення дверцят на камін – рішення, яке покращує безпеку експлуатації опалювальної конструкції та робить обігрів більш ефективним. Якісні двері для каміна, оснащені скляними вставками, успішно справляються з цими завданнями й при цьому дозволяють безперешкодно милуватися полум’ям. Однак іноді мешканці дому можуть помітити, що поверхня скла закоптилася, втративши свою прозорість.

Така неприємність говорить про те, що поводження з каміном варто змінити, а саме:

  • Не використовувати для розпалу старих газет та журналів. Фарби, які застосовують у поліграфії, при згорянні швидко перетворюються у сажу, що стійко налипає на склі. Тому, щоб уникнути такого явища, розпалювати вогонь доречно лише чистим папером або дерев’яними трісками.
  • Налагодити нормальну тягу. Якщо погана тяга пов’язана з тим, що камін ще не прогрівся, варто злегка прочинити чавунні дверцята або заслінку для регулювання горіння в них, щоб забезпечити достатнє надходження повітря, і протягом 20 – 30 хвилин не переводити камін у режим тривалого горіння. Також причиною може бути недостатня висота димоходу – виходом є його нарощення. Слабка тяга нерідко спричинена проблемами з вентиляцією – якщо приливно-витяжна вентиляція не встановлена, слід періодично відкривати вікно і запускати повітря в кімнату.
  • Класти в топку тільки сухі дрова не смолистих порід. Чим вологіші дрова, тим більша імовірність виникнення нагару. В ідеалі деревина для спалювання повинна мати рівень вологості не більше 20%. Поліна із хвойних порід виділяють смоли, які осідають на внутрішніх частинах каміна.

Не очевидний, але також здатний до спричинення закопчування скла, фактор – контакт полін зі склом. Так, температура в глибині паливної камери завжди вища, аніж на поверхні екрана. Через це дрова, що торкаються скла, будуть «холонути» і повільніше згоряти, в результаті чого виникає сажа. Рішення – закладати дрова глибоко в топку. Також можна вибрати дверцята, які оснащені спеціальним обмежувачем, що запобігає зіткненню полін зі склом.

Що робити, якщо забруднення все ж з’явилися?

Відповідь проста – почистити дверцята. Це цілком вдасться зробити самостійно. Треба пам’ятати, що дверцята з вогнетривким склом вимагають акуратного підходу – агресивні хімічні засоби, порошки та жорсткі губки можуть пошкодити поверхню екрана. Для використання при чистці підходить м’яка тканина чи губки, паперові рушники, а також спеціалізовані доглядові засоби – рідини та піни. Застосовуючи призначену для камінних дверцят хімію, можна не докладати значних фізичних зусиль – достатньо нанести їх на декілька хвилин, і витерти разом із забрудненнями. Здійснювати чищення слід лише тоді, коли скло повністю охолодилось – з міркувань безпеки для рук та збереження цілісності самих дверцят.

Якщо відповідних засобів не виявилося під рукою, підійде тепла вода із додаванням рідини для миття посуду, або мильна піна. Їх наносять губкою, і після цього протирають скло без сильного натиску на нього. Вкінці, коли сажа прибрана, дверцята полірують серветками з паперу або безворсової м’якої тканини. Також допустимо скористатися рідиною для миття вікон та дзеркал у пульверизаторі. Такі «альтернативи» діють не дуже швидко, проте також спроможні відновити привабливість вигляду скляних дверцят.