Як вибрати рулонні штори по світлопроникності: поради

У цій статті ми дамо професійні рекомендації, щоб ви змогли вибрати оптимальний варіант, виходячи із завдань, які потрібно вирішити. Надамо допомогу у підборі моделі рулонних шторів за таким критерієм, як світлопроникність у відсоткових одиницях.

Щоб зробити правильний вибір, спочатку визначаються такі параметри приміщення, де потрібно монтувати рулонні штори, як освітленість та вологість.

Так, якщо потрібний виріб, який має високі показники світлопроникності, рекомендується віддати перевагу звичайним шторам, що відрізняються високими показниками розсіювання світла. Щоб досягти затемнення, але щоб сам матеріал був прозорим, доцільно вибирати світлопоглинаючі вироби, які здатні утримувати сонце від 80 %.

А щоб досягти повної темряви, чудовим варіантом будуть штори black-out.

Непрозорі штори Blackout (повне затемнення)

Для виготовлення цих рулонних штор використовують спеціальний матеріал, що забезпечує повну непрозорість. У поєднанні зі спеціальною системою досягається щільне прилягання до вікна, завдяки чому приміщення буде затемнено повністю.

Рулонні штори цього виду чудово відображають тепло, тому навіть у спеку влітку в приміщенні зберігатиметься бажана прохолода. У зимовий час штори блекаута збережуть комфортну температуру в квартирі або приватному будинку.

Використання штор блекаут сприяє засинанню, коли на вулиці світло, але якщо вони закриті, проспати можна дуже довго, тому що у приміщенні буде темрява.

Рулонні штори Alfa Alu (80% затемнення)

Ця модель штор здатна затримувати до 80% світлових променів. Це оптимальний варіант, щоб захистити приміщення від світла ліхтарів на вулиці або банерів з рекламою. Як правило, їх використовують на кухні або у вітальні.

При виборі потрібно бути дуже уважним, тому що недобросовісні продавці намагаються продати їх як блекаут, вартість яких є значно вищою.

Alfa Alu – якісний і практичний матеріал, який не вигоряє під впливом сонячних променів, відмінно піддається драпірування. Завдяки теплу та ізоляції шуму забезпечує збереження в приміщенні прохолоди та захист від сонячних променів.

Рулонні штори прозорі та напівпрозорі (затемнення від 25 до 50%)

Прозорі штори можна порівняти із тюлями. Вони не захищають приміщення від проникнення більшої частини сонячних краще, але при цьому приміщення буде приховано від сторонніх поглядів. Даний варіант відмінно поєднується з портьєрами, також вони підходять для приміщень, де затемнення не потрібно. Як правило, їх вибирають для вікон, що виходять на східну та південно-східну сторони.

Можливості напівпрозорих штор у затемненні набагато вищі, ніж у прозорих. Вони забезпечують легку фільтрацію світла. Таке рішення буде оптимальним для кабінету.

Регульовані штори «День-ніч»

Цей варіант штор має назву «зебра». Особливість полягає в тому, що полотно має два шари: світлий та темний. Регулювання освітленості приміщення досягається рухом полотна.

Щоб у кімнаті було світло, потрібно зрушити полотно так, щоб світлі смужки виявилися навпроти одна одної. Коли щільними смужками закриваються прозорі, освітленість приміщення зменшується. Завдяки використанню подібної сучасної конструкції можна забезпечити захист від яскравих сонячних променів, домогтися необхідної приватності.

Штори негорючі

Для виготовлення рулонні штори цього виду використовуються нитки тревіра (синтетичне волокно, в основі якого поліестер). Матеріал не піддається спалаху.

На стадії виготовлення використовуються фосфорорганічні сполуки, які роблять полотно стійким до впливу полум’я. Матеріал відрізняється високими показниками зносостійкості, не втрачає початкових властивостей, навіть після великої кількості чисток.

Невеликим недоліком тревір можна назвати недостатньо широку колірну гаму.

Для виготовлення рулонних штор використається матеріал ПВХ. Він відрізняється високою стійкістю до вологи, не змінює зовнішній вигляд та первісних властивостей. Цей матеріал може використовуватися навіть для виготовлення шторок у ванні та душові.

Особливо потрібні такі штори для дачних ділянок. Їх використовують у альтанках та на відкритих верандах. Рулонні водостійкі штори не вимогливі у догляді, не затримують забруднення. Щоб забезпечити прохолоду в приміщенні, можна використовувати двошарові штори, зовнішня сторона яких світловідбиває.

Штори світлорозсіювальні

Рулонні штори здатні розсіювати світло. Для досягнення такого ефекту застосовується спеціальний матеріал бекліт (backlit), який на тильній стороні має спеціальне полімерне покриття.

Даний матеріал спеціально призначається для того, щоб розсіювати світло, тому що штора не повністю затримує сонячні промені. Полімерний шар забезпечує максимальне розсіювання, розщеплення сонячного світла, завдяки чому приміщення він майже не проникає.

Штори світловідбивні

Призначення рулонних штор цього виду полягає в тому, щоб відбивати сонячні промені, а не розсіювати їх. Це можна побачити на прикладі такої моди

чи, як блекаут. Завдяки спеціальному полімерному напиленню на тильній стороні матеріалу забезпечується відображення до 95% світла. Таким чином, коли фіранки будуть опущені, у приміщенні досягається практично повна темрява. Більш доступним за ціною, але ефективним варіантом будуть штори димаут.

На лицьовій стороні двошарових штор передбачено спеціальне полімерне покриття, що забезпечує відображення світла. Плетені варіанти мають полімерні нитки, які вплітаються в матеріал для відбиття світла.