Що потрібно знати при виклику евакуатора, щоб не нашкодити авто?

На дорозі можуть статися різні несподівані ситуації, у деяких із них водієві доводиться використовувати послуги евакуатора, щоб доставити машину до сервісу або на стоянку. Не всі автовласники знають, який евакуатор їм потрібний, більше того, не всім відомо, що вони існують різних видів. Не кожен евакуатор можна використовувати для транспортування вашого автомобіля.

Перше, що слід уточнити — які існують способи навантаження. Бувають евакуатори, які або повністю занурюють автомобіль, або частково (піднімаючи передню або задню частину машини). Найчастіше на російських дорогах можна зустріти евакуатори першого виду, які, у свою чергу, мають відмінності в способах навантаження.

Транспортний засіб, якому необхідне транспортування, або затягують за допомогою платформи або краном.

Мабуть, найпопулярніший вид – евакуатор з ламаною платформою та лебідкою. Машину вантажать за допомогою похилих апарелів, які регулюються під ширину колії. Машина може самостійно заїхати по них, якщо є така можливість, а якщо ні — її втягують лебідкою.

Такий вид евакуаторів найбільш популярний, тому що вони прості у використанні, і за послуги найприйнятніші ціни. Проте вдаватися до їхніх послуг можна не в будь-якій ситуації.

Перше — евакуатор з ламаною платформою має обмеження за вагою автомобілів, що перевозяться. Друге – машини із заблокованими колесами можна завантажити лише за допомогою спеціального обладнання, інакше машину можна пошкодити. Третє – такий тип не підходить для моделей із маленьким кліренсом.

Для автомобілів з маленьким дорожнім просвітом підійде евакуатор із гідравлічною зсувною платформою. Головний їхній плюс у тому, що платформа може повністю змінювати свій нахил і зміщуватися назад під час навантаження або вивантаження автомобіля.

Для втягування транспортного засобу тут також використовується лебідка, але завдяки конструкції платформи, на це витрачається менше часу. Для такого типу евакуатора також є обмеження по вазі машини, що перевозиться.

Наступний тип евакуатора – з краном-маніпулятором. За його допомогою можна забирати автомобілі з вузьких просторів, де для лебідки місця не вистачить. Такий тип використовують для витягування машин з кюветів або подолання перешкоди. Також його можна використовувати для завантаження автомобілів із заблокованими колесами.

Для цього виду евакуатора існує те ж саме обмеження — маса авто. До того ж для його використання потрібно рівне покриття, а також запас висоти, щоб пройшов кран. Тож для буксирування на підземних парковках такий вигляд не підійде.

Великогабаритні автомобілі, автобуси, пікапи найкраще транспортувати за допомогою евакуаторів часткового навантаження. З обмежень тут існує тільки вертикальний габарит автомобіля, що перевозиться. Такий вид евакуаторів найкраще підходить для транспортування з підземних та багатоярусних стоянок. Транспортні засоби перевозяться за допомогою брилю, який піднімає передню та задню частину автомобіля.

Якщо автомобіль, що транспортується, має повний привід або у нього заблоковані колеса, то перевезення здійснюється за допомогою спеціальних підкатних візків під другу вісь машини. Краще не вдаватися до тривалих транспортувань. До того ж такий тип не підходить для низьких автомобілів.

Якщо в житті виникла аварійна ситуація і доводиться користуватися послугами евакуатора, то не завжди можна правильно визначити, який тип потрібен саме вашій машині. Щоб полегшити собі вибір, можна скористатися сервісом, який допоможе визначитись та оперативно подасть евакуатор. Головне — при замовленні назвати оператору марку та модель авто, а також уточнити, заблоковані колеса та кермо чи ні. Також не забудьте сказати, який у машини привід та вид трансмісії.