Професія продавця: кому підійде робота

Продавець — це завжди потрібна професія. З кожним днем у Львові з’являється все більше магазинів. Окрім того, відкриваються і великі торговельні центри. Тому ті, хто обирає таку професію, мають великі шанси на працевлаштування та отримання стабільного доходу. Звичайно, спочатку зарплатня може буде відносно скромною, але за умови старанності з часом можна просунутися кар’єрними сходами та отримувати достойну оплату праці. Розказуємо, що має знати людина, котра планує влаштуватись на роботу продавцем.  

Де потрібно вчитися на продавця 

Здобути необхідну освіту досить просто. Вчитися у виші не потрібно. Достатньо закінчити технікум за спеціальністю менеджмент або товарознавство. Освіту подібного роду реально здобути практично в кожному регіоні, зокрема у Львові. Робота продавцем часто передбачає навчання безпосередньо у компанії, котра потребує у своєму штаті спеціалістів. Останніми роками великі торгові мережі намагаються навчати майбутні кадри самостійно. Вони відбирають претендентів і направляють їх на безкоштовні курси. 

Деякі малі підприємці взагалі запрошують у продавці людей, які не мають спеціальної освіти. Скориставшись такою пропозицією, можна отримати досвід, який надалі дозволить перейти до більшої компанії (для цього потрібне повноцінне оформлення із записом у трудовій книжці). 

Стандартні обов’язки продавця 

Продавцеві належить весь робочий час перебувати на робочому місці. Якщо він консультант, то йому треба бути у торговому залі та спілкуватися з клієнтами, якщо касир — пробивати товар, брати плату, видавати решту та чек. Також продавцям зазвичай доводиться займатися такою роботою: 

  • передпродажна підготовка товару; 
  • його маркування; 
  • відстеження якості. 

Іноді професія передбачає фізичну працю, зокрема розвантаження. Наявність додаткових обов’язків зазвичай залежить від характеру продукції і своєрідності корпоративної культури магазину. Працівник може брати участь у проведенні різних акцій, роздачі буклетів і бонусних подарунків, оформленні клієнтських карток і т. п. 

Обов’язкові якості та вміння

Продавець має бути: 

  • уважним; 
  • здатним до швидкого рахунку в умі; 
  • кмітливим; 
  • стресостійким; 
  • відповідальним. 

Продаж своєрідних речей (модельного одягу, брендової косметики, гаджетів) потребує справжнього інтересу до конкретної товарної ніші. Не менш важливі риси хорошого продавця — комунікабельність, привітність і ввічливість.