Види спиртів та як вони використовуються

Спирти відносяться до однієї з найбільших груп та категорій хімічних речовин, проте найчастіше спирт для приготування горілки зводиться до етилового спирту (але бувають і інші), який є безбарвною рідиною з двома групами властивостей – це бактерицидні та очищувальні властивості.

Етанол найбільше відомий і застосовується найчастіше як основа для напоїв, включаючи горілку. Також еталон використовується у парфумерії, медичних цілях та деяких інших промислових галузях.

Якість спирту цілком залежить від двох складових – ступінь очищення і початкова сировина. Для виробництва етанолу необхідна така сировина, яка найбільше багата на вуглеводи – жито, пшениця, а також картопля, кукурудза та інші продукти. Тому ціна етилового спирту в Україні коливається, залежно від виробника.

Елітні спиртові марки створюються на підставі пшениці та жита, а якщо до цього додати картоплю, мелясу чи буряк, то це лише погіршить якість напою та загальне враження від спирту для горілки.

Види спирту

Як стало відомо, алкоголь має велику кількість різних модифікацій, причому багато видів спирту для горілки так чи інакше пов’язані з промисловістю їжі. Але визначення впливів спирту необхідно розглянути основні параметри спирту, і навіть визначити рівень міцності компонентів:

  • Метиловий спирт. Схожий на етанол із запаху, проте, порівняно з ним, відноситься до токсичних речовин. Вживання викликає отруєння чи смерть. У концентрованому вигляді метиловий спирт немає і у промисловості продуктів немає;
  • Мурашина настоянка – відмінний антисептик, що використовується у фармакології. Пити його не рекомендується, тому він більш ефективний як лікарський знезаражуючий засіб;
  • Харчовий спирт. Також це етиловий спирт, який створюється з харчової сировини. Формулу знають усі – С2-Н5-ОН. Як сировина використовуються зерна елітних сортів. Такий спирт є основою під час виробництва горілки;
  • Технічний спирт. Заборонено використовувати через свої токсичні властивості. Він призводить до серйозного отруєння всього організму металами. Застосовується такий спирт у межах виробництва;
  • Медичний спирт. Як і мурашина настоянка, медичний спирт використовують у вигляді антисептика. Міцність – 95 градусів. При вживанні такого спирту в чистому вигляді можна спалити органи, тому прочитайте, як розбавити спирт і надати йому приємний смак медом . Градусів буде менше, зате медичний спирт – найчистіший і найкращий вид спирту, причому відносно недорогий;
  • Цетиловий спирт відрізняється великою жирністю, тому застосовується переважно у косметології. Слід пам’ятати про те, що такий спирт не є горілкою, а однією зі складових більшості косметичних засобів. Спирт прибирає зайву сухість і дозволяє усунути початкові ознаки старіння шкірних покривів;
  • Авіаційний спирт. Це також технічний спирт, але його використовують для технічної експлуатації летальних апаратів. Невідомо точно, скільки градусів у такому спирті, проте після його вживання можливий летальний кінець.

Незалежно від того, що всі ці види спирту хтось одного разу використовував як алкогольний напій замість горілки, все одно ймовірність смерті набагато вища, ніж випадки, коли людина оброблялася одним лише отруєнням. При інтоксикації та ймовірності отруєння варто вжити Лімановіт – полівітамінний комплекс, що допомагає очистити організм від частини негативного впливу токсинів.

Слід зазначити, що цей комплекс рятує лише від деякої частини згубної дії і лише в деяких випадках, коли людина вживала небагато алкогольних напоїв. Однак при великих дозах ймовірність смертельного результату набагато вища. Але краще не ризикувати.

Сорти етилового спирту для горілки

Якість алкогольного напою, що вживається, залежить від безлічі найрізноманітніших факторів і параметрів, і найголовніші серед них:

  • Об’ємні частки спирту;
  • Відсоток вмісту в алкогольному напої метанолу;
  • Показник у напої альдегідів;
  • Показник у напої сивушних олій;
  • Вміст у напої етилового спирту.

Всі ці моменти є основними щодо міцності напою із вмістом алкоголю з урахуванням етилового спирту.  

Особливості використання спирту та поширені сорти

Спирт першого ґатунку

Зважаючи на те, що етиловий спирт першого сорту не застосовується для того, щоб виробляти алкогольні види продукції, не варто використовувати його або розглядати її особливості при аналізі.

Спирт високої, якісної очистки

Для того, щоб виробляти найдешевшу та низькоякісну алкогольну продукцію на основі алкоголю, застосовується спирт високого, якісного очищення, проте спирт з таким очищенням застосовується і для того, щоб створювати наливки або настоянки.

Насправді це звучить досить парадоксально – чому з сорту спирту з вищим рівнем очищення створюється один із найнижчих різновидів горілки, в якому найбільша кількість домішок. Насправді все правильно, адже вища очищення – це всього лише очищення, а алкогольні напої з вищою категорією виготовляються з картоплі, зерна, а також меляси, буряків або їх сумішей.

Спирт Люкс, Базис або Екстра

Наприклад, елітні сорти етилового спирту, включаючи спирт Люкс, а також Базис або Екстра, виробляються з декількох різновидів зерна або коктейлю, що складається з зерен і картоплі. Причому процентний вміст крохмалю картоплі в такій суміші не повинен перевищувати 60 відсотків у процесі виробництва елітних напоїв з підвищеними показниками якості, а саме для Екстра та Базис спиртових напоїв, та не більше 35 відсотків у процесі виробництва Люкс-спирту.

Спирт Альфа

Що стосується спирту Альфа, то його виробляють з одних тільки пшеничних зерен, жита підвищеної якості або з суміші цих елементів.

При створенні такого спирту, Альфа проходить через найвищі ступені та рівні очищення від будь-яких сивушних олій та домішок. До речі, спирт Альфа класу в народі також позначили як спирт 5-го покоління. Його використовують тільки в процесі створення найелітніших, найдорожчих та високоякісних сортів горілки.

При створенні спирту в умовах експорту можна прописувати у контракті деякі унікальні вимоги до складу горілки та співвідношення компонентів між один одним. Зараз більшість етилового спирту йде саме на виробництво алкогольної продукції, зокрема горілки.