Робота в Чехії для українців: популярні вакансії та вимоги до робітників

Чехія – одна з найбільш популярних країн для працевлаштування українців, які вимушені були виїхати з України через війну. Праця в Чехії для українців приваблює різноманіттям вакансій, європейськими заробітними платами та умовами праці.

Затребувані фахівці на роботу в Чехії

Робота в Чехії для українців є для висококваліфікованих спеціалістів, а також для робітників без кваліфікації та досвіду.

В країні відчувається нестача місцевих висококваліфікованих спеціалістів, адже чехи віддають перевагу працевлаштуванню в інших європейських країнах, де оплата праці вища: Великобританії, Нідерландах, Швейцарії. Кваліфіковані фахівці потрібні в різних сферах: медицина (лікарі, медсестри, фармацевти); фінанси (бухгалтери); ІТ-технологій (тестувальник ПЗ, програміст); інженери.

Найбільше вакансій є для різних фахівців робітничих спеціальностей та для робітників без кваліфікації. Чеські компанії пропонують роботу водіям вантажівок та далекобійникам, операторам виробничої лінії, будівельникам. Також є робота за кордоном електриком, сантехніком, зварювальником, механіком по ліфтам. Жінки можуть працевлаштуватись на заводі чи фабриці (сортувальницею), закладах громадського харчування (кухарем, пекарем, посудомийкою), перукарнях та салонах краси (перукарем, майстром з манікюру та педикюру), супермаркетах та магазинах (прибиральницею, консультантом), в сільськогосподарських підприємствах (помічницею на фермі, збирачкою врожаю).

Вимоги до українців при працевлаштуванні

Оголошення на роботу за кордоном містять інформацію щодо типу роботи, обов’язків майбутнього працівника, оплати праці та вимог до співробітників. В Чехії робота для українців має ряд особливостей, які варто враховувати, аби успішно працевлаштуватись:

  • Освіта. Дипломи про освіту, які отримали в Україні, в Чехії необхідно підтвердити, пройшовши процедуру нострифікації.
  • Мова. Більшість вакансій мають вимогу щодо знання мови. Висококваліфіковані фахівці обов’язково повинні знати чеську, інші фахівці – хоча б на розмовному рівні.
  • Конкуренція. В Чехії – один з найнижчих показників безробіття серед країн ЄС. Країна в першу чергу зацікавлена в працевлаштуванні власних громадян. Та це не означає, що знайти роботу іноземцям неможливо.

Де шукати роботу в Чехії українцям?

Знайти роботу в Чехії іноземці можуть різними способами:

  • Через Інтернет-ресурси. В країні можна шукати вакансії самостійно як на офіційному сайті Міністерства праці Чехії uradprace.cz, так і на інших порталах, наприклад 1viza.com.
  • Кадрові агентства. Один з найпростіших варіантів пошуку роботи, але варто підібрати надійне агентство. Для цього необхідно ознайомитись з його сайтом, які гарантії надає.
  • Соціальні мережі. Роботодавці розміщують свої оголошення в різних групах. Наприклад, робота в Чехії для українців.