Цифровий друк: що потрібно знати

Під «цифровим друком» розуміються різні процеси друку, які мають одну спільну рису: вони не вимагають фіксованої чи статичної друкованої форми. Тому що вся інформація про завдання друку передається у вигляді набору даних на комп’ютер машини.

З’явився відносний метод недавно: ще 20 років тому він не знаходив застосування на практиці. Але зараз цифровий друк характерний такими особливостями:

  • широкий спектр застосування;
  • можливість чітко передавати зображення;
  • доступне обладнання;
  • швидка реалізація завдань.

Практичне застосування

Будь-яка послуга користується популярністю через різні причини: простота виконання, конкурентна ціна, швидкість робіт, якість кінцевого результату та ін. Але є деякі напрямки ринку, які все ще стрімко розвиваються, використовуючи цей метод. Розглянемо три основні з них.

Фотокниги

Особливо цікавий ринок сформувався останні кілька років у вигляді спеціалізованих фотокниг від компаній, що займаються онлайн-друком. Основою для цього став вибуховий бум цифрової фотографії та стрімке зростання технологій цифрового друку та те що клієнти можуть створювати їх самі, маючи навички роботи з редакторами. Подібні навички дозволять опрацювати обкладинку та книгу, враховуючи можливість використання:

  • різних форматів;
  • твердих або м’яких палітурок;
  • з різними видами фіксації як з елементами додаткової перфорації, так і з використанням клею.

Використання систем цифрового друку також дозволяє виготовляти індивідуальні календарі, плакати, брошури та ін.

Друк етикеток

Етикетки також все частіше виробляються із застосуванням технології цифрового друку, тому їх можна персоналізувати з невеликими додатковими зусиллями. Причинами популярності застосування методики для етикеток є:

  • швидкий час виконання замовлення;
  • можливості опрацювання варіантів дизайну;
  • швидша обробка замовлень невеликими партіями.

Все це хороша можливість для клієнта швидко вивести на ринок певні продукти та цілеспрямованіше взаємодіяти зі своїми клієнтами. Зміни або виправлення можна внести з невеликими витратами часу та грошей.

Друк на упаковці

Цифровий друк з її орієнтованістю на невеликі тиражі, а також для персоналізації та індивідуалізації знаходиться на чолі друку на упаковках. Сьогодні сучасні машини підходять для крейдованого та некрейдованого паперу, включаючи друк на картоні. І тенденція до нових форматів цифрового друку, таких як B2 і B1, а також зростаюче використання систем широкоформатного друку також викликають зростання її застосування для упаковок.