9 порад, як привчити дитину до самостійності

Дехто з батьків скаржиться на те, що їхні діти не хочуть нічого робити самі. Вони розкидають по квартирі іграшки, одяг, шкільні приналежності, а наводити лад сусять інші члени родини.

Між тим, в подібних випадках саме тато з мамою не виховали в своїх чадах таку рису характеру, як самостійність. А привчати дитину до цього потрібно з молодшого віку.

Поради, як це робити, дивіться далі.

1. Менше заборон

Іноді батьки обмежують дитину безкінечними заборонами:

  • «Не йди без мене кататись на гойдалці, бо можеш впасти».
  • «Не біжи попереду, бо раптом з-за кута виїде машина».
  • «Не займай вазон з квітами, бо можеш розбити».

Подібні слова притупляють бажання дитини діяти самостійно. А потім батьки дивуються, чому сусідські діти граються на майданчику самостійно, а їх малюк постійно кличе з собою дорослих.

2. Дозвіл висловитись 

Вас запитують про малюка в його присутності? Нехай він сам дасть відповідь на запитання. І взагалі, наскільки б маленькою не була дитина, не обговорюйте її в її ж присутності. Діти цього дуже не люблять і в таких випадках відчувають себе власністю дорослих.

3. Прохання про допомогу

Дитина має навчитись долати труднощі самостійно. Не заважайте й не влазьте у справу, поки вона сама цього не попросить. Але замість того, щоб виконати щось за доньку або сина, розкажіть на словах, як це можна зробити. Якщо малюк вже навчився виконувати певні речі, поступово зменшуйте власну присутність і контроль за його діями.

4. Можливість вибору

Продемонструйте дитині, що ви поважаєте її думку. Дозвольте їй самостійно вибрати, що одягнути в дитячий садок, або в який день піти в кіно на мультики, поїхати в гості до бабусі з дідусем.

5. Розвиток мислення

Не спішіть відповідати на питання дитини. Запитайте одразу, що вона сама думає з цього приводу. Зазвичай, фантазуючи, діти самі приходять до правильного висновку.

Не знаєте відповідь? Запропонуйте дитині знайти її самостійно за межами дому (в магазині, на стадіоні, в лісі або в інтернеті).

6. Спроба домовитись

Бувають періоди, коли діти просять зробити щось за них. У таких випадках потрібно домовлятись і виконувати дії по черзі. Наприклад, дитина зашнурує один кросівок, а ви другий.

7. Моменти змагання

Дитина відмовляється складати іграшки? Запропонуйте зробити це разом, хто швидше. В якості заохочувального призу запропонуйте цукерку або додаткову серію мультика.

8. Похвала за прояви самостійності

Якщо дитина добре справилась з певним завданням, для похвали недостатньо сказати слово «молодець». Намагайтесь робити свої похвали описовими. Наприклад, якщо електросамокати сусідських дітей розкидані по майданчику для ігор, а ваш малюк акуратно прилаштував свій двоколісний транспорт дещо збоку, так і скажіть: «Я бачу, ти досить відповідально відносишся до своїх речей. Твій самокат стоїть у місці, де нікому не заважає розважатись. Таким чином і йому ніхто не завдасть шкоди».

9. Довіра

Діти відчувають, коли батьки їм довіряють, і це придає впевненості. Навіть маленькими вони здатні впоратись з певними труднощами. Тому завжди давайте їм шанс самостійно переконатись в своїх здібностях.