Гарний та тонкий? Огляд планшета Xiaomi Pad 5

Нещодавно китайська Xiaomi  провела глобальну презентацію, під час якої крім флагманських смартфонів 11T показала планшет Xiaomi Mi Pad 5

 Провів з апаратом кілька днів і поділяюся враженнями. Якщо коротко: «залізно» планшет гарний, але для кого він призначений, зрозуміло не до кінця.

Тонкий, легкий, пластиковий

До дизайну Pad 5 прикопатися складно: тонкий планшет (6,9 мм) і легкий (511 грамів), з металевою несучою рамою. Так, задня сторона корпусу пластикова. Але про це я дізнався лише зі специфікацій на офіційному сайті Xiaomi. Тильна сторона матова, нагадує сатиноване скло. З недоліків – планшет маркий.

Пристроями якої компанії під час створення Pad 5 надихалися інженери Xiaomi, здогадатися нескладно. Особливо якщо врахувати, що по краях планшета розташовуються конектори підключення чохла-клавіатури та місце для синхронізації фірмового стилуса.

Останній спосіб особливої ​​сек’юрності не відрізняється. Справа не тільки (або навіть не стільки) у самому способі виведення планшета зі сплячого режиму, а в тому, що авторизуватися на сайті або оплатити покупку в мережі без введення пароля не вийде: буває незручно. Але своє основне завдання селфі-камера (8 Мп) справно виконує – брати участь у Zoom-конференціях планшетник дозволить.

І ще: Xiaomi навіть позиціонує Pad 5 як пристрій для підприємців – навіщо ще потрібен стилус? Перевірити аксесуар у справі поки не вдалося. Але суб’єктивно, Pad 5 краще справляється з роллю рішення для розваг – YouTube, Netflix, інших онлайн-кінотеатрів, ігор. Напевно, на планшеті вийде та редагувати таблиці в Excel або Google-документах, паралельно додаючи рукописні правки до PDF-документів. Але уявити користувача, який цілеспрямовано вибере для цього Pad 5, важко.

Прекрасний екран та звук

До дисплея  Pad  5, особливо з урахуванням ціни девайса, питань немає . У планшеті використовується 10,9-дюймова 10-бітова IPS-матриця (2560 на 1600 пікселів, 274 ppi) зі співвідношенням сторін 16 на 10, що підтримує стандарти Dolby Vision і HDR10. Крім того, панель може працювати на частоті 120 Гц замість стандартних 60 Гц.

Простіше кажучи : незважаючи на IPS-матрицю, за умовчанням перенесення кольорів насичена і контрастна, майже як у OLED-екранів. Дивитися фільми приємно, максимальної яскравості (судячи з тесту  GSMArena, 478 ниток) достатньо, щоб не викручувати повзунок до граничного значення. HDR-контент виглядає ще яскравішим.

І кілька слів про динаміки : всього їх чотири, по два з кожної зі сторін планшета (виходить повноцінний стереоефект). Спікери сертифіковані Dolby Atmos – відповідне налаштування дефолту активована в ОС. Якщо спростити : планшетник звучить об’ємно, претензій немає. Ледве не вистачає басів, але не критично: насолоджуватися музикою без навушників ви все одно навряд чи зберетеся, а для кіно якості динаміків вистачає за очі.

Продуктивність та час автономної роботи – ок

Pad 5 працює на SoC від Qualcomm – Snapdragon 860 (7-нм техпроцес) – разом з 6 ГБ оперативної пам’яті. В активі також 128 ГБ сховища, але картки microSD не підтримуються. Як і робота в LTE-мережах: SIM-карту встановити не вийде (мабуть, можна роздати інтернет зі смартфона). ОС — Android 11 із MIUI 12.5, оптимізованої під планшетники.

По суті, Snapdragon 860 – це топовий 855+, який повально використовували у флагманських смартфонах ще кілька років тому.  Не рекорд, але цілком достатньо, щоб  не відчувати нестачі потужності у додатках та іграх . Хороша новина також у тому, що процесор практично не скидає частоти під навантаженням і таким чином довше не обмежує пікову продуктивність.

Висновки

Xiaomi Pad 5 складно критикувати за «залізні» недоліки: спірних моментів лише кілька . Наприклад, незрозуміла відмова від сканера відбитків пальців у клавіші живлення – розблокувати пристрій пропонують або передньою камерою, або через код-пароль. Можливо, когось засмутить відсутність GPS-модуля та слота під карти пам’яті microSD.

А ще в девайсі немає 3,5-мм роз’єму. Критичним цей момент в епоху бездротових TWS-навушників назвати не виходить (тільки якщо ви не музикант зі спеціалізованою технікою та набором програмного забезпечення). З програмами, створеними спеціально для планшетників, на Android в цілому напружено – але це питання скоріше не до Xiaomi, а до розробників та Google.

Сильних сторін у Pad 5 явно більше . 

  • по-перше, тішить яскравий та контрастний екран — дивитися фільми на ньому справді приємно;
  • по-друге, звукова система з чотирьох динаміків також не підкачала: стереоефект присутній; 
  • по-третє, продуктивності для планшета вистачає за очі, автономність — на рівні кількох днів при нормальному «ліжковому» використанні;
  • а ще Pad 5 тонкий та легкий – у сумці планшет займає трохи місця.