Як встановлюється курс валют і де його відстежувати?

Курс гривні по відношенню до іноземних валют встановлюється за результатами торгів, що проводяться. Здебільшого це стосується євро, долара США та російського рубля. Співвідношення до іншої валюти варіюється в залежності від курсу долара. Тому у цій статті ми розповімо вам як працює ця система та кому потрібно відстежувати курс іноземних валют.

Як встановлюється курс?

За результатами роботи біржі спочатку визначається офіційний курс. І тому до уваги береться середньозважене значення котирувань. У торгах беруть участь як Нацбанк, і комерційні банки. Останні здійснюють операції задля власних цілей і за дорученням юридичних. Національний банк проводить маніпуляції для впливу на динаміку курсу та запобігання різким стрибкам.

Вплив на отримані значення надає попит та пропозиція. Попит – обсяг іноземних грошей, який хочуть придбати учасники торгів. Пропозиція – кількість валюти, яку хочуть продати. Якщо попит переважає над пропозицією, то курс валюти стосовно національної грошової одиниці зростає. У протилежному випадку він знижується.

На практиці вплив Нацбанку не такий сильний. Якщо суб’єктів, які хочуть продати валюту багато, він скуповує її. Якщо ж виявляється брак, що виникла через високий попит, то головний банк країни продає валюти зниження ризику девальвації рубля.

З червня 2016 року торги проводяться за особливими правилами:

• Новий курс встановлюється щоденно по робочих днях.
• Торги американським доларом, євро, російським рублем здійснюються методом подвійного аукціону. Це означає, що заявки на придбання та реалізацію валюти установи подають до торговельної системи у сесії.
• Середньозважений курс застосовується як офіційний курс з дня, що йде за днем ​​здійснення торгів.

Кому слід відстежувати курс валют?

Здавалося б, звичайним громадянам, які не грають на валютних біржах, нема чого знати про коливання курсів валют. Проте іноземна валюта займає далеко не останнє місце у житті багатьох українців. Кому слід стежити за зміною валюти?

• Ті, хто збирається в поїздку за кордон. Особливо в літні сезони у зв’язку з підвищенням попиту на валюту може статися зростання курсу. Тому, якщо ви збираєтеся в подорож або закордонну поїздку, купіть долари і євро заздалегідь.
• Власникам вкладів в іноземній валюті також важливо відстежувати коливання курсу. Навіть якщо у вас ще немає вкладів і ви тільки плануєте його відкрити, то можна вибрати депозит у тій валюті, яка за прогнозами у майбутньому має зрости.
• Якщо ви займаєтеся торгівлею з іноземними компаніями, берете участь в аукціонах або робите покупки в зарубіжних інтернет-магазинах, вам також варто відстежувати валютний курс.