15 лютого – Стрітення Господнє: привітання, вірші, листівки

Стрітення Господнє – велике християнське свято, двунадесяте Богородичне свято у Східній Церкві і Господнє – у Західній.

Історія

Коли Ісусу Христу виповнилося 40 днів (тобто, згідно церковної традиції, 15 лютого – за Григоріанським календарем), Пресвята Діва Марія та Її Обручник – св. Йосип принесли Його до Єрусалимського храму.

Коли Преблагословенна прийшла до храму разом із Йосипом і маленьким Ісусом, туди ж навідався праведний старець Симеон. Йому було дано Господнє одкровення, що він не помре до тих пір, аж поки не побачить Спасителя. Симеон взяв Його на руки, воздав хвалу Богу і промовив: „Зараз відпускаєш ти раба Свого, Господи, як Ти і обіцяв, з радісним духом. Ось, очі мої побачили Спасителя, Якого Ти поставив перед лицем всіх племен земних. Це – Світ для освічення язичників, це – Слава для народу Твого Ізраіля” (Лк.2:29-32).

Там же, у храмі, була того дня й Анна Пророчиця. Вона також дарувала своє благословення Сину Божому і “говорила про Нього всім, хто [свого спасіння та] визволення Єрусалиму чекав” (Лк.2:38).

У день Стрітення Господнього в церквах, за традицією, освячуються свічки. Традиція ця походить зі стародавнього звичаю влаштовувати в день Стрітення хід містом із запаленими світильниками (на зразок хресного ходу). Потім з’явилося повір’я, що ці свічки нібито “охороняють” житло від удару блискавки. Насправді ж у молитвах на освячення свічок на Стрітення Господа Бога прохають про те, щоб, як запалені свічки своїм світлом розганяли нічний морок, так і наші душі, просвічені Духом Святим, уникали гріховної пітьми (духовної сліпоти).


Привітання

У день побаченої днини –
Єднання Бога і Людини.
Хай будуть відчуття погодні,
Огорнуть ласки нас Господні,
Щоб нам вдалося зрозуміти
Старі і нові заповіти…
Хай Стрітенська свіча палає,
Гріховність люду очищає!

***

Сльозою скапують бурульки,
І снігові зникають кульки,
Від сонця, що радіє свято,
Рум’янцем бавиться завзято.
Ця зустріч- на людське спасіння,
З великого боговоління,
У день побаченої днини-
Єднання Бога і Людини.
Хай будуть відчуття погодні,
Огорнуть ласки нас Господні,
Щоб нам вдалося зрозуміти
Старі і нові заповіти…
А Стрітенська свіча палає,
Гріховність люду очищає.

***

У день Стрітення Господнього хочу відправити вам добрі побажання любові і яскравого світла надії в життя, поваги і щирих почуттів душі, здоров’я всім близьким і невичерпних сил. Хай Бог завжди охороняє вас від бід!

***

У це свято хочеться побажати тільки найсвітлішого! Нехай серце вірить в чудеса, які завжди збуваються, а здоров’я, мир і любов ніколи не залишають ваш будинок. Хай удача буде вірним помічником в будь-якій справі!

***

Вітаю з величним святом – Стрітенням Господнім. У день великих зустрічей, коли зустрічаються Старий і Новий Завіт, старець Симеон з немовлям Ісусом, а зима – з весною, хочу побажати вам віри: в майбутнє, в любов, в торжество справедливості. Віри і надії, що наше життя буде краще, ніж сьогодні!

***

З радістю вітаю зі святом Стрітення Господнього. Нехай цей день для вас буде початком радісного, світлого і чистого життя. Нехай ваш будинок наповниться щастям і любов’ю.

***

У свято Стрітення Господнього від душі бажаю добра і справжніх див у житті, достатку і відради, здоров’я і терпіння, неймовірної радості. Бажаю з розкритим серцем зустрічати новий день і проживати його з вірою, любов’ю, миром і щастям!

***