100 млн євро від Республіки Польща для розбудови пунктів пропуску на Львівщині

29 квітня Кабінет міністрів України погодив внесення змін до Податкового та Митного кодексів, які розблокують використання кредиту 100 млн євро від Республіки Польщі.

Кошти залучаються під 0,15% річних на 30 років. Час реалізації всіх зазначених проектів – до 3 років.

“Кредитний договір між Урядами України та Республіки Польща набрав чинності ще в квітні 2016 року, проте через складнощі з виконанням польськими підприємствами контрактів, замовниками за якими є Укравтодор, Служби автомобільних доріг у Львівській та Волинській областях, Державна фіскальна служба (правонаступник – Державна митна служба), зокрема, із ввезенням і закупівлею на території України необхідних товарів, вибірка кредиту склала лише 5,8 млн євро.” — повідомили у Кабміні.

Зміни, які внесли в Податковий і Митний кодекси 29 квітня, уточнюють перелік операцій, товарів, що звільняються від оподаткування, сплати митних платежів в Україні в межах реалізації відповідного договору між двома країнами.

“Зокрема відбудеться будівництво пішого переходу в пункті пропуску «Рава-Руська». Відповідно до стандартів ЄС буде також реконструйовано та переоснащено пункт пропуску «Шегині». Крім того, передбачено будівництво ділянки для легкового автотранспорту й автобусів та відновлення інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краковець». ” – зазначила прес-служба Галицької митниці.

Нагадаємо, що у вересні 2015 року Україна і Польща уклали кредитний договір про надання 100 млн євро на 30 років під 0,15% річних. За умовами міжурядової угоди, обсяг товарів польського виробництва, використаних при реалізації проектів, повинен бути не менш 60% від вартості контракту. Цей кредитний договір набув чинності ще у 2016 року. Договори підписали у 2018 році. Однак він був фактично заблокований через законодавчі труднощі.

У рамках договору, Укравтодор отримає 68 млн євро (розбудова дорожньої інфраструктури на підходах до 6 пунктів пропуску на українсько-польському державному кордоні), ДМС – 25 млн євро (облаштування п/п «Шегені», «Краківець», «Рава-Руська»), АДПСУ – 7 млн євро (реконструкція 7 відділів прикордонної служби).