Із 16 липня за порушення мовного закону почнуть штрафувати, але це не стосується побуту – Кремінь

Незважаючи на війну багато чиновників, політиків та навіть обслуговуючого персоналу в закладах чи магазинах досі не бажають переходити на українську мову. Однак, вже з 16 липня в Україні почнуть діяти дві частини окремої статті мовного закону. Тож, тепер за порушення мовного законодавства будуть накладати штрафи.

Про це 24 каналу розповів мовний омбудсмен Тарас Кремінь. Він наголосив, що закон не стосується російської мови в побуті. Це стосується лише мови офіційного спілкування, публічних заходів тощо, зокрема інформування очільниками держустанов про подій на фронті чи ситуацію в регіонах.

“Тоді це 100% має бути державна мова. Але досі є міські голови чи керівники ОВА, які продовжують інформувати про обстріли, наслідки ударів та інші події, російською мовою” – зазначає мовний омбудсмен.

Тарас Кремінь зауважив, що з 16 липня, відповідно до набуття змін про адмінправопорушення, вони будуть мати право штрафувати за порушення мовного законодавства всіх – чи це директор школи, чи чиновник, чи журналіст, чи представник сфери обслуговування.

“Місцева влада повинна бути активнішою і дієвою, і ті зауваження, які надходять з боку українців, повинні бути виконані. Бо такий закон і вимога часу, особливо воєнного стану”, – додав він.

Накладати штрафи на порушників мають право Уповноважений з захисту держави та три його заступники. Кремінь зазначив, що з 16 липня попереджувати більше не будуть. Кошти за ці штрафи надходитимуть до місцевих бюджетів.

“Процедура проста – факт фіксується, складається і так само, як сплачуються штрафи, наприклад за порушення на дорогах, так само накладається штраф за мовні порушення. Він може бути оскаржений у суді”, – пояснив Кремінь.

Джерело: vsim.ua