Ярина Яценко розповіла про перспективи Новороздільської ОТГ

Політична партія «Європейська Солідарність»  висунула кандидатом на посаду міського голови м.Новий Розділ  Яценко Ярину Володимирівну.

Ярина Володимирівна Яценко народилася та виросла в с.Берездівці Миколаївського району Львівської області. Має дві вищі освіти: юридичну  і державне управління та публічне адміністрування. Так склалося, що вся її робота незалежно від посад – це юридична практика пов’язана з роботою міської ради та державних органів.

Працювала начальником юридичного відділу та відділу реєстрації  Новороздільської міської ради, начальником Новороздільського міського управління юстиції. Була членом виконавчого комітету. Наданий час є депутатом Новороздільської міської ради. За час своєї роботи здобула необхідний досвід управління, роботи над проектами, знає проблеми міста.

Про головні проблеми громади, особливості передвиборчої програми кандидата пріоритети на посаді голови Ярина Володимирівна розповіла в інтерв’ю:

Отже, Ви є діючим депутатом Новороздільської міської ради. Кажуть, що якщо хочеш бути обраним знову то повинен показати, а що вже зроблено.

 Так, безперечно. Округ, де я обиралася – це приватний сектор Малехова та вулиці І. Франка – Чорновола, в нас кажуть сімнадцятий  квартал.

Нещодавно переглядала програму з якою тоді йшла до людей. В ній я говорила про ремонт внутрішньо квартальних доріг, встановлення ринв на  багатоквартирних будинках, організацію вивезення сміття в приватному секторі та встановлення нових сміттєвих майданчиків, прилади обліку тепла тощо.

Багато з задуманого вдалося втілити, є проекти які втілені тільки частково та потребують завершення.

До прикладу встановлено ринви у будинках по вул. Грушевського 27 та 29. Тепер всі будинки на моєму окрузі обладнані ринвами, проект завершено. Також було проведено каналізування вулиці Уляни Кравченко. Врегульовано питання із вивезенням сміття в приватному секторі, в міських кварталах встановлено нові сміттєві майданчики, виділялися кошти на ліквідацію стихійних сміттєзвалищ.

 Найболючіше питання – це дороги у приватному секторі, а особливо по вул.Довбуша. Спочатку ми включили їх до переліку доріг, які потребують першочергового ремонту. Потім зясувалося, що на них немає жодної документації. Простіше кажучи, за документами їх просто не існувало. Тому з міського бюджету були виділені кошти і  проведено паспортизацію цих доріг. Без цього ремонти проводити було неможливо. Будемо працювати над тим, щоб відремонтувати ці дороги вже в наступній каденції.

 Поновлено дитячий майданчик між будинками Чорновола , 3 та 3-А. Нажаль не вдалося отримати ще один майданчик для того щоб встановити його в приватному секторі. Але там є багато діток, тому буду відстоювати його встановлення в майбутньому.

Хочу наголосити, що депутат – це представник громади, її рупор.  Він самостійно, окрім як оголосити проблему та запропонувати шлях до її вирішення не може. Проекти які вдалося втілити – це праця багатьох людей, з різними посадами і різними політичними вподобаннями.

Зараз ви балотуєтеся на посаду міського голови. Які перспективи отримає  Новрозділська ОТГ з обєднанням.

Ми отримаємо нові, реальні перспективи. До прикладу, промислові території «Сірки». До тепер ними управляла облдержадміністрація. Місто лише отримувало податки, але майже не могло впливати на те що там відбувається. З обєднанням до нас перейдуть землі за межами населених пунктів і ми зможемо безпосередньо впливати на розвиток цієї території. Цією можливістю ми повинні скористатися якнайефективніше. Бо це величезний майданчик для інвестицій. А інвестиції це робочі місця і податки.

Маємо продовжити роботу над індустріальним парком. Вважаю великою помилкою попередньої влади, що вони не бачили в цьому проекті перспектив. Часто ми чули що місто Новий Розділ в лідерах по розміру заробітної плати. І це дійсно так, але люди казали, а де вона, хто її отримує. Насправді в нас дуже мало робочих місць і ми повинні працювати над їх збільшенням.

Погоджуюся, хороші можливості. Їх справді не можна втратити.

Ще одна територія яка має отримати свій розвиток з обєднанням – це озеро Барвінок. Якось так склалося що озеро належить місту а територія навколо нього – навколишнім селам. З обєднанням наших населених пунктів ми зможемо належним чином облаштувати цю територію.

В місті справді мало місць для відпочинку. З цього виникає проблема гучних компаній в центрі міста, на дитячих майданчиках в садочках. А де має збиратися молодь? Куди має вийти мама з каляскою? Для пенсіонерів в нас лише лавочки під під’їздами, і ті не всюди назвеш лавочками. Тому ми маємо працювати не тільки над облаштування озера барвінок. Потрібно облаштовувати громадські зони, основним в цьому плані вважаю облаштування парку на набережній. В селах на базі народних домів мають бути створені громадські центри, щоб сюди йшли не тільки на концерт, а мали можливість відвідувати клуби за інтересами, щоб для дітей працювали гуртки чи спортивні секції.

В розмові підійшли до проблем села. Знаю, мешканців хвилює, а що ж буде після обєдння, чи не стане їм жити гірше.

Знаєте, я виросла в селі Берездівці, тут проживаю, тут живуть мої батьки. Тому мені нічого не треба придумувати. Я добре знаю що турбує мешканців сіл. Впевнена, що ми зможемо зробити так, щоб мешканці сільської території від обєдння отримали лише вигоди. Багато мене запитують про те чи залишиться медицина в селах. Так, ФАПи повинні залишитися. А більш спеціалізовану медичну допомогу люди отримуватимуть в Новороздільській лікарні. Бо знаєте, якось дуже боляче виглядає ситуація, коли хвора людина за сто метрів від лікарні сідає на маршрутку, щоб їхати декілька кілометрів до лікарні до Миколаєва. Те саме буде стосуватися і адміністративних послуг. Щодо школи, то ще себе пам’ятаю, коли незалежно від погоди  ходила з Берездовець до третьої школи в Новому Роздолі пішки. Школу я закінчила 20 років тому, але нічого так і не змінилося. Діти мають ходити до школи в своєму селі, там же і має бути садочок. Для тих хто мусить ходити далеко маємо подбати про школярики , ну і про дороги по яких цей школярик має їхати. Звісно сільські населені пункти мають багато проблем. Про те як я бачу їх вирішення поступово висвітлюватиму.

Так, справді проблем є багато. А з обєднанням того що потребує негайного вирішення збільшиться.

  Погоджуюся. Місто м’яко кажучи не в найкращому стані, zr в плані економічному так і в плані господарки. Маю своє бачення щодо розв’язання проблем та наступних випусках буду його висвітлювати.

Дякую за змістовну розмову. Сподіваюся Ваші ідеї отримають свою якнайшвидшу реалізацію.